Vine Dragobetele

A trecut Valentinul cu inimioarele si dulcegariile lui, cu fanii dar si cu demolatorii lui cu tot. Da, e o sarbatoare comerciala. Da, e o sarbatoare de imprumut. Da, e prea multa dulcegarie si prea multa fatada la sarbatoarea asta. Atunci ma intreb de ce nu ne straduim sa facem mai mult acelasi lucru din sarbatoarea noastra? Din Dragobetele nostru mult trambitat si la fel de mult uitat atata amar de vreme si scos acum din praful istoriei si culturii, ca un fel de concurenta la prea tanarul Valentin.

Pentru ca eu asa il vad pe Dragobete: trambitat ca un concurent nu ca o alternativa. Adica pana la urma multi spun ca petrec de Valentin sau ca isi fac cadouri dar prea putini am auzit sa isi faca si cadouri de Dragobete. Poate voi stiti dar eu prea putini.

La noi in familie e mai simplu: de Valentin imi intreb sotul ce mi-a luat. Imi spune ca el e moldovean si pastreaza traditia. Deci sa ma astept la o surpriza de Dragobete. Daca nu uita si el si eu ne facem unul altuia mici surprize. Intr-un an mi-a adus un buchet de ghiocei. A fost cel mai frumos cadou pe care mi-l putea face. In alt an, mai la inceputuri, mi-a adus un set de stelute fosforescente de lipit pe tavan. Cica sa ne lumineze dragostea in timp ce dormim. Si mai spune ca nu e romantic. Ce poate fi mai romantic?

De cand avem copilul nu evit nici avalansa de inimioare. Copilul fiind nou sarbatoreste pe stil nou. Mesterim de zor inimioare, facem tort inimioara si sarbatorim cu sau fara motiv iubirea.

Am citit o multime de informatii despre sarbatoarea noastra autohtona: despre obiceiul tinerilor de a culege flori din padure, primele flori ale primaverii, despre obiceiul de a petrece si a se veseli, despre logodna tinerilor in aceasta zi, dar si despre grija gospodarilor pentru animalele din batatura. despre faptul ca barbatii nu au voie sa se certe sau sa supere femeile in aceasta zi, ba chiar e bine sa se sarute. Sunt o multime de traditii si obiceiuri, de credinte si datini legate de aceasta zi din an.

Pana la urma toate nu fac decat un singur lucru: celebreaza iubirea si promoveaza buna intelegere intre parteneri si intre oameni in general. Iar asta cred ca e ceva de care ar trebui sa tinem cont tot timpul anului, nu doar intr- o anumita zi, fie ea Valentin sau Dragobete. Sa facem din fiecare zi un motiv de bucurie si sarbatoare si atunci lumea ar fi mult mai buna!

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: