Ochii din umbra

camera-supraveghere-exterior-lentila-varifocala-4-9mm-540-tvl-en-vi50-38-5667Cu ceva vreme în urma oamenii erau foarte speriati de ideea ca viata lor sa fie supravegheata permanent. Conceptul de BigBrother era un fel de bau-bau în rândul populatiei. Chiar si azi mai sunt persoane care spun ca nu fac anumite actiuni sau nu fac publice anumite date de contact, crezând ca nu le stie chiar nimeni si ca nu se pot afla.

Lumea a devenit o adevarata retea informatica iar acest lucru are si avantaje. Cu totii cred ca ne uitam, macar accidental, la câte un episod de serial politist în care vedem cu câta repeziciune cei ce investigheaza diferite cazuri pot afla informatii despre suspectii implicati. Prin comparatie, ne uitam cu nostalgie la filmele politiste de alta data, la câta tevatura si câte tertipuri erau nevoiti sa foloseasca politistii pentru a afla anumite informatii de la si despre suspecti.

Eu una, recunosc, ma simt mult mai confortabil urmarind un film în care tehnologia de ultima generatie este la ea acasa decât un film vechi. Nu mai am rabdarea necesara, tot timpul îmi vine sa-i spun politistului: ” uita-te în baza de date si afla!”. Ati patit si voi asa?

Dincolo de incomodul sentiment ca viata ne este urmarita pas cu pas, camerele de supraveghere se dovedesc a fi foarte utile. E proaspata în memoria noastra întâmplarea batrânei plecate din spital de una singura si tragedia care a urmat dupa aceea. Ma gândesc ca, daca ar fi fost si acolo camere video si operatori specializati pentru supraveghere, acest lucru nu s-ar fi întâmplat.

Poate, gândindu-se la camera video din Sibiu, oamenii de acolo se simt mai în siguranta pentru ca, de multe ori, acestea si-au dovedit utilitatea. O multime de infractori au fost prinsi datorita lor dar cred ca au si rolul de preventie. Pentru ca trebuie sa ai un numar mic de neuroni sa te apuci sa faci o infractiune într-un loc în care stii ca esti supravegheat non-stop.

Timpul si utilizarea la scara mare a tehnologiei ne face sa fim atât de obisnuiti cu astfel de instrumente, încât nu mai constientizam prezenta acestora. Ceea ce face ca, pâna la urma, sa nu ne îngradeasca libertatea asa cum se spunea la începutul aparitiei lor.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: