Gaudeamus in Craiova

“Carte frumoasa, cinste cui te-a scris…” spune un vechi proverb românesc. Mare adevar graieste proverbul, stiut fiind faptul ca fiecare dintre noi, atunci când citim câte o carte ce a atins o coarda sensibila în sufletul nostru, aducem slava celui ce a scris-o atât în gând cât si prin recomandarile noastre.

Astazi însa putem face acest lucru nu doar cumparând carti ci si participând la târgurile organizate tocmai pentru ca cititorii sa aiba fericita ocazie de a se întâlni cu scriitorii, cu vânzatorii, editorii sau librarii, deveniti cu totii promotorii scrisului si ai culturii. De fapt deveniti cu totii o singura inima ce bate la unison pentru un singur scop: cinstirea cartii si a cuvântului tiparit.

Gaudeamus este deja un nume pe piata evenimentelor de carte din tara noastra. Dar Gaudeamus în Craiova probabil ca nu are la fel de mare celebritate ca cel din Bucuresti.  Cel putin pentru mine care am descoperit de putina vreme o Craiova culturala cu adevarat. Cu toate acestea evenimentul exista si a avut un impact deosebit de important în viata orasului.

Datele statistice din 2014 spun cam asa:

– perioada desfasurarii: 26 februarie – 2 martie

– numar expozanti: 53 reuniti în 40 de standuri

evenimente desfasurate : 50 (numar record spuneau organizatorii)

– numar vizitatori aproape 13.000 din care foarte multi cumparatori, aspect important în statistica evenimentului.

– peste 1000 de volume donate în cadrul proiectului “Cartile se întorc acasa”.

Datele din 2015 arata o crestere uimitoare fata de anul precedent:

– peste 2.200 de volume donate de vizitatori ?i expozan?i!

– peste 13.000 de vizitatori

– peste 80 de evenimente culturale – lansari de carte, dezbateri, întâlniri cu elevi ?i studen?i, cu oamenii de cultura ai zonei

– peste 60 de expozan?i, în 40 de standuri, pe o suprafa?a cu 10% mai mare decât în anul precedent.

Toate aceste date statistice nu fac decât sa confirme un succes cu adevarat palpabil al târgului de carte, asa cum îi sta bine unui eveniment organizat de catre un oras ce se doreste a deveni capitala culturala europeana.

Gaudeamus-Craiova-2015
sursa foto: Daniel Botea

Tot dincolo de datele statistice ramân în amintirea participantilor la eveniment întâlnirile, sesiunile de autografe, dezbaterile si lansarile de carte, întâmplari ce nu au loc zilnic, întâmplari cu siguranta pline de încarcatura emotionala demne de împartasit sau de asezat între paginile cartilor achizitionate, pentru a fi rememorate atunci când sunt luate din rafturile bibliotecilor personale.

Trofeul „Cea mai râvnita carte a târgului”, prin Votul Publicului: „O scurta istorie ilustrata a românilor”, de Neagu Djuvara, publicata recent la Editura „Humanitas” confirma interesul iubitorilor de carte nu doar pentru lectura si literatura ci si pentru istorie, pentru originile noastre ca popor si ca natie. Si cine o putea povesti mai cursiv si mai atragator decât Neagu Djuvara. Ilustrarea cartii nu face decât ca informatiile sa ajunga mai usor la mintea si inima cititorilor, stiut fiind faptul ca, mai ales tinerii, cauta sa primeasca informatiile într-o combinatie cât mai accesibila de cuvânt scris si imagine.

«Când este însotita de ilustratii, o carte de istorie e mai buna, iar materia sa e si mai lesne de înteles si de retinut. Imaginile spun ele însele o poveste sau o completeaza, iar impactul lor e mai puternic decât orice demonstratie. Documentele iconografice din aceasta editie au fost selectate astfel încât cititorul, purtat de farmecul inconfundabil al lui Neagu Djuvara, sa si-i apropie, ca si cum ar privi într-un album de familie alcatuit de mai multe generatii, pe oamenii din trecut: împaratii romani, domnii si regii români, cu aliatii si dusmanii lor, politicienii, buni si rai, cum i-am avut, în momente de triumf sau de mare restriste, si uneori chiar oamenii e rând, pe care istoriile adesea îi uita. Împreuna, textul si imaginile alcatuiesc o minunata istorie ilustrata a românilor».

o-scurta-istorie-ilustrata-a-romanilor_1_fullsize

Începutul primaverii, martisorul, vine de obicei cu febra cautarii cadoului perfect pentru cineva drag. Ce poate fi mai frumos decât sa oferi unei doamne o carte, un martisor pe care îl va pastra o viata?

Mi-ar fi placut sa fiu acolo, mi-ar fi placut sa-mi port pasii agale printre rafturi, sa simt fosnetul cartilor deschise cu mare curiozitate, sa adulmec mirosul unic si inconfundabil de tiparitura noua, proaspata.

sursa foto: Daniel Botea
sursa foto: Daniel Botea

Târgul se desfasoara în fiecare an, fiind deja la a XIV editie si face parte cu succes din strategia locuitorilor ce aspira pentru orasul lor la titlul : Craiova Capitala Europeana 2021.

sigla

De asemenea, o multime de alte evenimente au avut loc si vor avea loc în Craiova, evenimente promovate de catre Casa de Cultura Traian Demetrescu, cea care a lansat si provocarea catre bloggeri de a vorbi despre evenimentele la care au luat parte sau si-ar fi dorit sa ia parte. Spor la scris si la povestit! O vizita în Craiova va asteapta.

 

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: