Ulei presat la rece

Diete, regimuri alimentare, cure de detoxifiere si alte asemenea cuvinte sunt peste tot în ultima vreme. Deschizi o revista, deschizi televizorul, calculatorul, ridici privirea la afisele de prin oras si întâlnesti macar unul din aceste cuvinte. Ca sa nu mai spun despre curele extreme de varza, lamâie, proteine sau mai stiu eu câte altele.

E la mintea oricui ca o cura bazata doar pe un anumit aliment presupune renuntarea la o multime de alte alimente. Ceea ce te face sa îti pui întrebarea fireasca: oare e bine?

Dupa umila mea parere eu cred ca ar trebui sa se vorbeasca mult mai mult despre un stil de viata sanatos, despre informare si mai ales despre educare. Chiar astazi am citit un articol despre cât de multe E-uri contine ciocolata, pe care cu atâta nonsalanta o oferim copiilor nostri, necitind macar eticheta pentru a vedea ce îi permitem copilului sa manânce. Educarea consumatorilor si educatia copiilor înca de la cele mai fragede vârste mi se par mult mai importante decât inventarea si prezentarea a nu stiu câte miraculoase cure de detoxifiere.

Un stil de viata sanatos se cladeste în timp, zi dupa zi, obicei dupa obicei. Gusturile se educa si ele încetul cu încetul, ducând la preferintele pentru anumite alimente. Putem începe de exemplu cu uleiul. Daca obisnuiam sa folosim ulei dublu rafinat, uleiul simplu ce se afla pe rafturile magazinelor, cumparând fara sa alegem, putem opta pentru un ulei presat la rece extravirgin. Este cu mult mai sanatos, fiind obtinut dintr-o mai mare varietate de seminte, cum ar fi cele de dovleac, susan, seminte de struguri, soia si multe altele. Desigur, asta presupune si reducerea cantitatii de ulei folosite în alimentatie, ceea ce e un lucru benefic si, mai ales, renuntarea la prajeli. În plus, fiecare din aceste uleiuri vine cu o aroma proprie, diferita, mult mai savuroasa.

IMG_3067

Stiati ca dureaza doar 21 de zile sa ne schimbam obiceiurile, de orice fel ar fi ele? Alegerile sanatoase nu înseamna renuntarea la o multime de alimente, asa cum presupun dietele, ci doar alegerea acelor alimente benefice pentru organism.

Indiferent cât de greu mi-a fost, eu nu am renuntat sa îmi educ copilul în a face alegeri sanatoase si sunt convinsa ca în timp acest lucru se va vedea.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: