Bucataria de vis invita familia la gatit

Abia m-am trezit din somn și aud telefonul zbârnâind.

-Bună ziua. Sunteți doamna Vavaly?

-Da, eu sunt, răspund cam plictisită și somnoroasă, obișnuită să primesc diverse telefoane de pe la cititori sau alți colaboratori. Mă întreb în gând dacă va fi cu folos sau doar pierdere de vreme.

-V-am urmărit blogul și am observat că scrieți foarte frumos despre copii, despre implicarea acestora în bucătărie, despre echilibrul în alimentație. De aceea am vrea să vă propunem să fiți gazda   emisiunii  Gătește în familie din luna decembrie. Vă trimitem pe email toate detaliile. Ce ziceți? Sunteți de acord?

Îmi fac în minte un calcul rapid: de gătit știu să gătesc, de implicat copiii mă pricep, rețete preferate am, soțul reușesc eu cumva să îl conving așa că:

-Da, sigur că da. Cu mare drag și bucurie. Vă mulțumesc pentru invitație!

Nu termin bine convorbirea că un cuvânt îmi bâzâie în minte: gazdă. Ăăăăă, ceee? Gazdă? Cum adică gazdă? Adică vor veni la mine acasă și vor filma? Și va trebui să am o bucătărie ca în reviste… și brusc simt că nu mai am aer.  Dar noi doar ce ne-am mutat și nici nu am despachetat totul, și nici nu am utilat  și decorat bucătăria pentru a arăta decent și de familie. Stai, când a zis? În decembrie? Asta înseamnă că mai am o lună și un pic să fac ca bucătăria mea să arate ca în reviste? Ce-o fi fost în capul meu de am acceptat așa ceva?

Dar pentru că am învățat că văicăreala nu va produce nici o magie și că schimbarea vine din găsirea soluțiilor, mă concentrez pe acestea din urmă.  Deocamdată nu fac nimic decât să las ideea la dospit și să îmi văd de ale mele. Mai exact să bântui cu treabă pe net, ca de obicei. Mai un Instagram, mai un Facebook, mai un blog mai un email. Dar ceva parcă mă urmărește peste tot. Încep să îmi apară în cale tot felul de mese, de scaune, de oale și ulcele, accesorii de bucatarie și alte  frumuseți.  O vreme nu mi-am dat seama de ce se țineau astea scai de mine dar apoi mi-am adus aminte de ce: pentru că unul din hobby-urile mele este tocmai ăsta de a căsca gura la …

Dacă e așa și tot primesc soluția mură în gură eu zic să și profit de ea și să încep să-mi compun o  bucătărie   de vis.

Masa si scaune  de bucătărie

Începem cu începutul, mai exact cu masa și scaunele. Pentru că indiferent de restul e musai să ai un loc de luat masa. Iau în calcul că suntem de obicei patru dar că de cele mai multe ori se mai nimerește câte un coleg de școala de-al copilului, câte o prietenă cu un copil, câte un bunic sau vecină la cafea. Așa că aleg o masă mai mare, cu mai multe scaune. Doar nu degeaba am căutat atâta amar de vreme apartament cu bucătărie spațioasă. De fapt ăsta a fost criteriul principal: să aibă bucătărie mare să ne putem bucura împreună de plăcerea de a găti, nu să fiu doar eu pedepsită într-o bucătărie înghesuită. Mi se pare esențial ce mesaj transmitem copiilor noștri, mai ales că am doi băieți. Zău că nu îmi doresc ca peste ani când și-or alege neveste să aibă în subconștient ideea că doar femeia stă la cratiță.

Accesorii textile

Pentru că o masă elegantă parcă nu e destul de elegantă fără o față de masă pe măsură mă decid la o culoare liniștită, care să suporte și eventuale accidente.

Dacă tot suntem la capitolul textile și pentru că mie nu îmi place să am podelele goale, mă gândesc și la un covor elegant de bucătărie. Covorul, perdelele, pernele decorative, fețele de masă creează acea atmosferă de ”acasă”, de cămin.

La capitolul perdele aș opta pentru o perdea scurtă, care să nu optureze pervazul și să dea astfel posibilitatea de a așeza acolo un ghiveci cu flori, o decorațiune sau chiar o fotografie de familie.

 

Accesorii de bucătărie

Încă nu știu ce voi găti dar cu siguranță un cântar de bucătărie îmi va da un aer mai profi, mă va face să fiu mai sigură pe mine atunci când gătesc și explic telespectatorilor ingredientele si cantitățile folosite. Ia uite, mă și cred vedetă de acum. Probabil că nici nu va fi vorba despre asta dar oricum, un cântar digital e mereu necesar într-o familie.

Un alt accesoriu pe care ni-l dorim de multă vreme, atât eu cât și soțul, este un mojar. Ani de zile ne-am tot uitat după unul care să arate ca în emisiunile tv. Iată că în sfârșit acum avem ocazia să îl și avem.

O masă elegantă are întotdeauna și o olivieră pe măsură. Nu e prea chic să pui sticla de ulei la masă când vrei să adaugi un strop în plus la salată.

Iată așadar trei elemente care pot da un aer profesionist celui ce gătește.

Vesela de bucătărie

La capitolul veselă lucrurile sunt un pic mai complexe. După cum vedeți eu am ales până acum gama alb-negru tocmai pentru că îmi imaginez că astfel sunt mai bine puse în evidență culorile bucatelor.

Singurul capitol unde aduc culoarea este cel de la vesela pentru copii. Ei au nevoie de un stimulent în plus pentru a-i atrage la masă și un set cu albinuțe sigur i-ar înveseli și le-ar da ghes să mănânce.

Cât privește vesela pentru adulți merg tot pe nuanțe neutre, pe decorațiuni geometrice, atât pentru farfurii, castroane cât și pentru căni.

Vase pentru gătit

Pentru gătit e o întreagă filosofie să ai puține  oale și tigăi dar să poți prepara în ele mâncăruri variate. Eu în ultima vreme merg pe obiecte din sticlă și ceramică care îmi dau posiblitatea să gătesc mai sănătos și ale căror materiale sunt mult mai compatibile cu corpul nostru.

Pentru desert o tavă din ceramică este ideală pentru a mă lăuda cu checul meu cu fructe uscate, piesa de rezistență a oricărei duminici la noi în familie.

O friptură cu legume așezată aburind direct pe masă pentru ca fiecare să se servească din vasul cu suport atât cât dorește este iarăși o alegere potrivită.

Poate că nu sunt eu cea mai elegantă persoană atunci când gătesc dar cred că atmosfera și plăcerea de a găti vin din aceste mici detalii, din alegerea obiectelor potrivite, cu o cromatică plăcută. Sigur că sunt multe obiecte utile în bucătărie, este o paletă largă de produse în magazinul din care am ales toate aceste frumuseți. Începând de la atât de folositoarele cuțite de bucătărie și terminând cu tot felul de chițibușuri cum ar fi spatula sau tocătorul, fiecare obiect are importanța și utilitatea lui pentru a întregi ansamblul și pentru a face din gătit o activitate plăcută, relaxantă și aducătoare de bucurie în sânul familiei.

Acum, că am reușit să adun toate cele necesare, nu-mi rămâne decât să alcătuiesc un meniu potrivit, să povestesc celor dragi despre ce urmează să facem și, desigur, să aștept echipa de filmare.

Promit să le o ofer cea mai bună cafea pe care au băut-o vreodată folosindu-mă atât de setul de cafea special acchizitionat cât și de ingredientele secrete ale familiei noastre.

A, și să nu uit, am cumpărat și câte un cadou pentru  fiecare: o mănușă de bucătărie inscripționată, cum altfel, cu mesaj tradițional de Crăciun.

Articol scris ca urmare a provocării primite de la magazinul online Somproduct, locul în care si-au dat mâna diverse branduri pentru a oferi produse de calitate cu ajutorul cărora bucătăria devine locul în care familia se reunește cu drag.

SuperBlog 2018 – proba 3.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

2 thoughts on “Bucataria de vis invita familia la gatit

 • October 10, 2018 at 9:32 am
  Permalink

  Foarte faină organizare şi mobilizare de forţe 😀
  Da, chiar, ce-ar fi dacă ai fi gazda?

  Reply
  • October 10, 2018 at 12:40 pm
   Permalink

   Stii tu vreo emisiune? Trimit echipa de filmare? Cred ca imi place tot mai mult ideea :).
   Multumesc de vizita!

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: