Vacanta de primavara 3 – Botosani, Iasi

Călătoria de la Cluj la Botoșani a fost una lungă dar spectaculoasă, peisajele care ne-au fost oferite cu generozitate de către natură au fost parcă răsplata acestei vacanțe.

Am poposit pentru un prânz generos la Pasul Tihuța, apoi pentru un desert delicios în stațiunea Vatra Dornei și am făcut o oprire de suflet în Câmpul Lung, acolo unde soțul meu a făcut Liceul Militar. Ploaia însă nu ne-a lăsat să zăbovim prea mult, dar mă bucur că după 19 ani soțul meu a ajuns și acolo.

Am trecut prin localități cu nume cunoscute din istorie și geografie, am recapitulat denumiri de munți și depresiuni, am tresărit la anumite nume cu rezonanță precum Putna sau Voroneț. Nu ne-am permis să oprim la toate căci ziua se preschimba rapid în noapte, dar  cu siguranță vom mai merge pe acolo.

În Botoșani am petrecut Paștile alături de familie, patru generații dându-și întâlnire în curțile bunicilor și mătușilor, bucurându-ne de soarele generos și de năzdrăvăniile și drăgălășeniile celor zece copii.

Iașiul a fost și el pe lista noastră pentru un popas de o  seară, cu cazare la Hotel Bellaria peste noapte și o vizita la Complexul Muzeal Moldova a doua zi, înainte de plecarea spre casă.

Hotelul ne-a încântat cu o explozie de flori de liliac și o mică fântână dar a fost și o provocare să ținem copiii la un loc fiind atrasi de mulțimea de scări numai bune de urcat și coborât. Micul dejun inclus a fost pe gustul tuturor, cu o ofertă potrivită de produse și spre bucuria lui Horia care a găsit ochiuri cu mult gălbenuș moale.

În apropierea orasului se află Parcul de aventuri Hamak, un loc de agrement în care copiii cu siguranță își doresc să ajungă. Sunt amenajate tot felul de trasee prin copaci, pe grade diferite de dificultate și rezistență. Dante s-a avântat cu entuziasm pe un astfel de traseu dar și-a dat încă o dată seama că nu tot ce vede la televizor sau pe net e la fel de simplu și în realitate. Totuși a parcurs cu brio doua trasee destul de dificile, la înălțime, ceea ce m-a făcut tare mândră de el.

Vizita la Palatul Culturii de a doua zi a încheiat în mod fericit această călătorie prin geografia și istoria țării noastre. Am vizitat Expoziția de Artă și pe cea de Știință și Tehnică, dar mai pot fi admirate și Expoziția de Etnografie și cea de Istorie.

Expoziția de Știință și tehnică ”Ștefan Procopiu”  invită vizitatorii să descopere  o gamă variată de automate muzicale (cutii și ceasuri muzicale, simfonioane și polifoane, piane mecanice, patefoane și gramofoane) precum și  o expoziție „RetroTehnica” care reunește  obiecte ce ilustrează momente importante în evoluția diverselor domenii ale tehnicii: orologerie, fotografie și cinematografie, electricitate, telegrafie, telefonie, radio și calculatoare.

În Muzeul de Artă am admirat lucrări ale unor artiști români cunoscuți, ne-am uitat cu atenție la tehnicile de pictură și la detaliile tablourilor, am discutat despre ceea ce știam și ne-am încântat ochii de frumusețea acestora.

 

Vacanța cu copiii – o provocare

A fost o călătorie destul de lungă această vacanță, poate multe din detaliile pe care le-am consemnat eu aici nu vor rămâne în amintirea copiilor, dar eu cred că pentru ei astfel de vacanțe reprezintă un mod util de a-și petrece timpul, de a-și trece pe harta amintirilor locuri și denumiri pe care apoi le vor descoperi în cadrul manualelor școlare. Eu am învâțat istorie și mai ales grografie fără să fi ieșit din orașul meu, am învățat mecanic, fără să am reprezentarea locurilor  despre care citeam. Sigur că nu putem parcurge tot globul pentru a vedea tot ceea ce învățăm la școală, dar avem o țară frumoasă ce merită trecută pe lista de destinații de vacanță, avem muzee pe care merita să le vizităm și noi alături de copii (Laura Frunza are o campanie numita ”Hai cu mine la muzeu”)

Aș mai vrea să adaug și faptul că o vacanță cu copiii presupune multă răbdare, disponibilitate de a amâna sau anula planuri, de a adapta din mers situațiile. Cei doi copiii au avut momente când nu făceau altceva decât să se ciondănească, micul dejun într-o patiserie a însemnat stat de trei ori la rând pentru a cumpăra același produs pentru că Dante l-a vrut, Horia si-a băgat degetele in el, Horia a vrut altul, Dante a vrut altul, brioșa au vrut amandoi si n-au mancat nici unul. Am băut cafeaua rece, am încercat să nu tulburăm liniștea tuturor din local și să ne ținem și noi nervii la locul lor. Dar am scăpat cu bine și cu lecția învățată, la cină am luat mâncare în cameră :).

Din punct de vedere al destinațiilor de vizitat și al locurilor de luat masa am mai învățat o lecție: e bine să ne facem un traseu bine stabilit, cu tarife și obiective potrivite vârstei lor și e bine să stabilim dinainte unde vom mânca, cu tarife și ore potrivite. Recunosc că nu am fost prea bine pregătita la acest capitol, că am făcut lucrurile cam din mers, că nu m-am ocupat serios dinainte de ceea ce vroiam să facem în anumite destinații. Ține poate și de faptul că îmi place să descopăr locurile prin ochii și percepția mea, fără a porni cu idei preconcepute sau întâlnite la alții, de aceea nu am citit dinainte despre obiectivele pe care le-am avut în vedere.

Dar poate am fi gestionat mai bine bugetul dacă aș fi avut măcar un plan pentru masă, cheltuielile cu mâncarea fiind cele care au consumat mare parte din resurse, nu întotdeauna nimerind în cele mai ieftine locuri sau cu cea mai gustoasă mâncare. Sigur, trebuie considerat și faptul că mâncarea este în general scumpă în localuri și chiar și în parcările obiectivelor turistice (unde de cele mai multe ori nu gasești decât fast food de cea mai proastă calitate și nu prea ai ce alege, poti cel mult sa-ți faci o cruce mare și să te rogi să scapi cu bine!!! ).

Dar a meritat să parcurgem atâția kilometri și ne-am bucurat de fiecare zi, de fiecare loc descoperit, ne-am încărcat de amintiri și ne-a făcut bine să fim împreună, fără preocupările și grijile cotidiene.

Dacă ar fi să glumesc aș rezuma vacanța noastră și așa: de la două margarete la patru stele.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

2 thoughts on “Vacanta de primavara 3 – Botosani, Iasi

 • May 20, 2019 at 7:37 am
  Permalink

  Cand voi vrea sa vizitez Moldova (nu am fost in viata mea, nici rude nu am) 🙂 sigur o sa caut articolul asta al tau asa ca Multumesc 🙂

  Reply
  • May 20, 2019 at 12:00 pm
   Permalink

   Ma bucur mult ca sunt utile informatiile. E frumos in Moldova si sunt multe vazut. MAi gasesti pe blog detalii si despre vizita in Piatra Neamt, un alt oras ce merita vizitat.

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: