Postările pe rețelele sociale și reacțiile celorlalți
Energia ne vine de la oameni.
Ai grijă unde te uiți ca să ai o zi bună.
Oamenii cu care te înconjori contează pentru starea ta de bine.
Sunt câteva din legile nescrise care se aplică atât în viața reală cât și în online.
M-am hotărât să scriu materialul ăsta pentru că sunt mulți oameni care nu știu cum funcționează rețelele sociale. Sunt concluziile mele după ce am vorbit cu mai multe persoane. Voi scrie simplu, cu cuvinte ușor de înțeles.
Cum funcționează rețelele sociale
FB, Instagram și altele au un algoritm. Adica au o schemă logică după care funcționează. O schemă care redă viața reală.
Dacă tu urmărești o persoană sau un grup, ca să întreții relația cu ele trebuie să ai o interacțiune. Cam la fel cum e cu prietenii.
Reacționează!
Dacă vrei ca FB să îți arate ce mai zice nou persoana respectivă, reacționează.
Lasă-i un like, o inimioară, un comentariu!!!
Orice reacție ajută postarea să devină vizibilă atât ție cât și celorlalți din listă.
Dacă vrei ca FB să îți arate postările unui grup, fii activ în grup!!!
E ca și în viața reală. Daca faci parte dintr-un grup de prieteni, dar tu stai acasă când ei se întâlnesc, nu ai cum să știi ce au discutat ei.
Prea multe grupuri? Prea multi prieteni online?
O să spui că sunt prea multe grupuri, prea mulți oameni.
Așa este. Dar tu alegi pe cine urmărești. Tu alegi ce număr de oameni și de grupuri poți ”duce”.
De aceea FB nu arată toate postările celor 2000 de ”prieteni” din listă ci doar a celor cu care intri cel mai frecvent în legătură.
Tu alegi grupurile cu adevărat de interes pe care să le urmărești frecvent.
Afaceri mici, artizani, blogeri – reacțiile tale contează
Dacă urmărești creatori de conținut, blogeri, afaceri mici, meșteșugari și artizani, reacțiile tale contează foarte mult pentru ei.
Orice reacție a ta ridică postarea în care el a pus timp, energie, suflet. Să apeși pe un like, pe o inimioară, să lași un comentariu durează câteva secunde. Dacă tot ești acolo și ți-a fost de folos ce ai citit, te-a bucurat ce ai văzut, mulțumește în acest fel simplu.
Ce sunt creatorii de conținut
Creatorii de conținut sunt cei care scriu folosind cuvintele lor. Cei care, după ce au citit o carte, împărtășesc cu tine impresiile lor. Cei care, după ce au văzut un film, îl povestesc ca tu să alegi mai ușor dacă merită sau nu să îl vezi. Cei care au o opinie proprie despre un eveniment și nu se sfiesc să o împărtășească. Cei care se documentează, care verifică informațiile pe care le pun în mediul online. Nu doar dau un simplu share.
Apropo, un simplu share nu îi place FB-ului. Pur și simplu nu îl arată celor din lista ta.
Dacă vrei să dai un share, scrie și câteva cuvinte ale tale. Spune de ce ai dat share, cine este persoana, ce vrei să dai mai departe prin acel share.
Dacă vrei să promovezi un artizan, magazin, articol, etc, cel mai bine copie cu copy – paste link-ul postării și apoi pune-o la tine, însoțită de câteva cuvinte ale tale.
Dacă vrei să susții un producător, artizan, etc, ia-ți câteva secunde și fă-o.
Să stai în umbră și să te bucuri de ceea ce el oferă nu vă ajută pe nici unul.
Pentru acel om contează enorm să:
- îi spui două vorbe,
- îi lași periodic o încurajare,
- îi dai o sugestie de îmbunătățire,
- răspunzi la sondajele sau întrebările pe care le pune periodic.
Am zile când mă trezesc fără chef, motivație, energie. Un comentariu de încurajare de la un prieten, client sau viitor client îmi dă avânt să mă apuc de lucru, să simt că nu e în zadar ceea ce fac.
E ca și cum te afli la serviciu, nu ai nici un chef, dar vine un coleg și îți face un compliment. Nu e așa că parcă altfel merge treaba în ziua respectivă.
Cam așa e și cu noi, cei ce muncim din spatele ecranelor, fără colegi de birou, fără cineva lângă noi care să ne dea ghes. Uneori doar propria motivație nu funcționează.
Sper ca aceste rânduri să îți fie de folos să îți gestionezi mai ușor timpul petrecut pe rețelele sociale dar să îți fie și cu folos acest timp.
O relație, pentru a fi menținută, cere reciprocitate. Fix la fel e și în online.
Întreține relațiile cu oamenii care îți plac pentru ca postările care nu îți plac, te întunecă sau nu te interesează să nu își mai facă loc în mintea și viața ta!
Mai ales în vremurile astea, în care se rostogolesc cu atâta ușurință informații care ne afectează emoțional, e nevoie de fiecare dintre noi pentru a schimba lentila cu care ne uităm la lumea din jur.
PS: mă gândesc să implementez pe pagina mea, VavalyArt, un premiu lunar pentru cel mai activ comentator. Ție cum ți se pare ideea?
Ai avut o idee foarte bună cu acest articol! Bravo!
Din cand in cand cineva trebuie sa mai spuna si astea :).
Adevarul e ca noi, cei care facem asta zilnic, avem senzatia ca toata lumea care utilizeaza internetul stie. Dar nu este asa deloc si e bine sa vedem cum se percepe si de partea cealalta.