Acesta sunt eu. Tu cine esti?
Imi amintesc si acum emotionata de clipele acelea in care in interiorul meu crestea o mica fiinta. Tin minte ca ii vorbeam, il vizualizam, il percepeam inca de pe atunci ca pe o fiinta de sine statoare cu propria individualitate. Ii vorbeam despre mine, despre tatal sau, despre lumea in care urma sa se nasca. Ii puneam uneori intrebarea aceea cheie: Cine esti tu?
Pentru ca da, aceasta sunt eu, cea pe care ma stiu si ma cunosc. Am un trecut si un prezent pe care mi le-au conturat altii , pe care m-am straduit si eu sa mi le construiesc lucrand la formarea viitorului meu.
Dar tu? Tu dragul meu cine esti? De unde ai venit si de ce ne-ai ales pe noi sa iti fim parinti? Ce manual de instruire si educatie ar fi trebuit sa te insoteasca atunci cand ai venit printre noi? Cum vom sti noi care e calea cea buna pe care sa mergem? Exista cai mai bune sau mai putin bune?
Odata cu primele poticniri in aceasta frumoasa meserie, aceea de parinti, m-am grabit sa aflu raspunsuri in atat de multele surse de informare existente in ziua de azi. Am citit cu mintea si am cernut cu sufletul si cu intuitia. Am ales ce ni s-a potrivit noua ca si familie, ca si cuplu, ca si personalitate. Ne-am lasat ghidati de mica persoana care ne-a dovedit de fiecare data ca stie mai bine drumul decat noi, ca ne poate lua de mana si ne poate indruma cu mai mare siguranta decat am fi putut face-o noi.
Apoi, in cautarile mele, un nume s-a distins printre multele intalnite: Raluca Jacono. Dar numele ei este legat de un concept, de un nou mod de a privi individualitatea, un termen foarte nou pe care insa l-am inteles destul de repede – echidemnitate-. Un nume legat de un alt nume: Jesper Juul, autorul unui bestseller international in domeniul pedagogiei “Copilul tau Competent“.
Acum vreau sa anunt cu bucurie noua realizare a Ralucai. O carte. Dar nu e doar o carte. E o carte in care multi dintre noi putem gasi raspunsuri la intrebari pe care ni le punem zilnic. Ce e puterea? Cine are responsabilitatea? Ce sunt limitele? Doi parinti doua tipuri de limite. Ce facem cand apar conflictele? Pofte si nevoi. Consecinte si pedepse. Vina si responsabilitate. Sunt doar cateva din subiectele intalnite in carte dar si situatii cu care ne intalnim zi de zi.
Un citat din carte este cumva definitoriu pentru a descrie subiectul ei dar cuprinde in el adevarul de care si eu am devenit constienta inca din primele zile de cand am devenit mama:
“Unul dintre cele mai pretioase cadouri facute de copii parintilor este posibilitatea de a-si cunoaste propriile limite si de a le modifica, astfel încât ele sa fie cât mai constructive pentru ambele parti.”
Cartea se cheama exact asa: “Acesta sunt eu. Tu cine esti?” Mie mi se pare ca o sintagma cu dublu sens, aceleasi intrebari venind si dintr-o parte si din cealalta.
Asa cum mi-am dorit si imi doresc ca ideile promovate de acesti oameni sa ajunga la cat mai multi parinti, la fel impartasesc cu placere si bucurie si vestea aparitiei acestei carti. Poate fi achizitionata de aici sau de aici.
Impreuna putem face o lume mai buna. Impreuna putem schimba anumite lucruri. Impreuna putem rupe zalele lanturilor ce ne tin legati de trecut, de familile de origine, de greselile generatiilor apuse.
Cititi cartea si spuneti si altora despre ea! Merita din plin.
Mai multe despre autorii cartii si despre munca lor gasiti pe site-ul lor sau pe grupul de pe FaceBook.