Coco Chanel, parfumul iubirii și lecția de viață

De câțiva ani încoace parcă trăim într-un film istoric. Sau vedem cum istoria se scrie sub ochii noștri. Uneori conștientizăm, alteori nu.

Cel puțin eu așa am senzația.

Începând cu criza din 2008, continuând cu amploarea pe care a luat-o internetul și impactul pe care l-a avut în viețile noastre, felul în care s-a schimbat comunicarea și rapiditatea cu care circulă informațiile, copiii noștri care cresc cu niște abilități ce pentru noi sunt uimitoare.

A venit apoi pandemia iar acum liniștea și pacea noastră sunt amenințate.

În mod cert nu e ușor.

Fără să vreau, m-am dus cu gândul în copilărie, în anii trecuți, în ceea ce am trăit de-a lungul vieții și nu am simțit la aceeași amploare ca acum, când sunt adult și mamă.

Mi-am amintit de explozia de la centrala nucleară, mi-am amintit de războiul din Golf și de cel din Iugoslavia.

Țin minte că mă uitam la jurnalele de seară sau ascultam cu emoție știrile la radio. Simțeam teamă, dar nu știam ce implică acele evenimente, nimeni nu stătea de vorbă cu noi, ne luam cu joaca sau tinerețea și uitam de griji.

O privire în istorie însă ne face să ne dăm seama că niciodată vremurile nu au fost ușoare. Și chiar ușorul sau greul au nuanțe. Facturile mari de plătit pentru o familie cu venituri foarte mici pot însemna că vremurile sunt grele. Coșul zilnic de cumpărături pentru o familie cu mai mulți copii și costul mereu mărit al acestuia poate însemna că vremurile sunt grele. Nimeni nu știe cu adevărat greul altuia.

Mi-a plăcut întotdeauna să citesc cărți biografice și autobiografice. La fel de mult îmi plac și interviurile cu personalități. Simt că din viețile altor oameni îmi pot lua inspirația, îmi găsesc răspunsuri la întrebări proprii, aflu despre soluții la care poate nici nu m-am gândit.

De când am început să meșteresc bijuterii, m-am simțit atrasă de a afla povestea creatoarei de modă Coco Chanel.  Am căutat informații despre viața ei, am văzut filmul Coco before Chanel. Am avut cartea Coco Chanel, aceea groasă, despre viața ei, cu mine în America. Doar că nu am apucat să o citesc și, fiind atât de groasă și grea, iar bagajele noastre cântărite la gram, am renunțat la ea și am lăsat-o acolo. Acum regret.

Am găsit în schimb înainte de Crăciun cartea Mademoiselle Coco și parfumul iubirii.

Este povestea romanțată a creatoarei, dar este bazată pe fapte reale, pe documente istorice.

Se pare că Coco Chanel a fost o persoană foarte discretă cu viața ei privată, având grijă să țină secrete multe aspecte ale vieții ei. Deși există multe relatări despre faptele acelor vremuri și despre activitatea ei, multe din acestea sunt contradictorii sau nu tocmai bine plasate în timp.

Autoarea cărții, Michelle Marly, a făcut o temeinică muncă de documentare pentru a țese poveștile de iubire în jurul cărora se învârte acțiunea romanului.

Totuși, liantul acestor povești este parfumul. Celebrul parfum Chanel No.5. În carte este și povestea acestui nume, cum s-a născut acest intrigant No. 5.

Aflăm și povestea celebrelor perle, cele au devenit simbolul ținutelor Coco Chanel.

Dacă ne uităm la contextul istoric în care s-au petrecut aceste povești de iubire, crearea parfumului sau introducerea șiragurilor de perle în ținutele de zi feminine, vremurile erau tulburi și aparent total nefavorabile unor astfel de demersuri.

După cum știm, în 1919 s-a  încheiat primul război mondial, în 1920 era pandemia de gripă spaniola. Se schimbau multe pe plan politic, agitația pe plan economic și social era și ea în toi.

Cu toate acestea, ce făcea Coco Chanel în acele vremuri? 

 Făcea ceea ce știa mai bine: îmbrăca femeile, făcea revoluție în modă și … inventa un parfum.

 Și-a dorit un parfum puternic, un parfum exotic dar feminin, un parfum care să îmbrace femeile și să le facă să se simtă răsfățate.
Tot atunci a adus în modă și purtarea perlelor, datorită unui șirag de perle pe care l-a primit cadou de la unul din iubiții ei, șirag ce aparținuse unei personalități din casa regală a Rusiei.

Ce am învățat din această poveste:

După câteva zile, în care nu am știut ce direcție să apuc în contextul acestor zile, cum să îmi continui activitatea la VavalyArt, am simțit nevoia sa lucrez bijuterii glamour, cu perle diafane și aur.
Noi, femeile, avem această dorință și capacitate de a privi către ceea ce e frumos, către speranță și prezent.
Povestea lui Coco Chanel e un imbold pentru mine.
Vă recomand cartea și vă îndemn să faceți ce depinde de voi pentru a vă ține gândurile bine, pentru a vă face clipa frumoasă.
După cum vedeți, vremurile nu au fost niciodată ușoare. Dar femeile au găsit mereu drumul.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: