Diacriticele si esteticul

Dupa o discutie cu Traian Uries in care ma provoca sa imi spun parerea despre utilizarea diacriticelor pe bloguri in particular si in online in general,   si in care aproape ca imi clarificasem si eu ideea ca folosirea acestora nu este chiar atat de importanta si mai ales necesara, dintr-o data o imagine m-a izbit.

Citeam aseara un interviu dintr-o revista online si ma bucuram de gramatica impecabila, de toate virgulele asezate la locul lor si de cat de frumos era redactat articolul. Paragrafele erau potrvite ca marime, usor de citit.

Mai era totusi ceva ce imi incanta privirea si nu reauseam sa imi dau seama ce. Pana cand am inteles. Erau diacriticele. Ele erau cele care dadeau frumusete si intregeau textul frumos conceput. 

Am dat imediat fuga la mine acasa, pe blogul personal adica.  M-am uitat la textele mele, le-am pus langa cele cu diacritice si am inteles. Dincolo de sensul cuvantului scris cu diacritice, dincolo de respectul pentru limba romana pe care se presupune ca il da folosirea diacriticelor,  dicolo de corectitudinea scrierii in sine, mai este un aspect care mie mi-a sarit in ochi. 

Este vorba de estetic. De frumusetea textului scris astfel. Mi-am analizat scrierile fara caciulite si virgulite si am simtit ca le lipseste ceva. Nu, nu e prima data cand am constatat asta.  Doar ca acum fusesem provocata la o analiza mai atenta.  Am vazut deodata textele fara diacritice ca pe ceva neterminat, nefinisat.  Nu stiu cu ce as putea compara dar asa le-am vazut.

diacriticeCand am scris primul articol din anul acesta eram hotarata sa incep sa le folosesc. Din comoditate nu am facut-o. Tot din comoditate (dar mai ales din graba de a-i da replica celui ce a initiat acest articol) nu am sa o fac nici acum. Dar imi promit mie ca ma voi stradui de acum incolo. Dureaza doar cateva zile sa imi formez obiceiul. Apoi lucrurile vor veni de la sine.

Pentru comparatie:

hotarata – hotarâta 

panda – pânda

caramida – caramida 

Acest articol se doreste o replica si un raspuns la intrebarea pe care cel in cauza a dresat-o pe blogul sau: Diacritice pe blog – de ce? 

Este punctul meu de vedere. Daca aveti altul sau doriti sa va exprimati si voi parerea pe marginea acestui subiect va invit sa o faceti acolo! Gasiti  si un sondaj in acest sens.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: