Kindle – ieri fictiune azi realitate
…Hari si Dors au ajuns în Mycogen încercând sa afle originile Fundatiei. Simteau ca acolo vor gasi Istoria adevarata. cea care îi va duce pe planeta din care s-a nascut ceea ce ei numeau Fundatia. Dar Istoria era scrisa pe niste “carti” ciudate, fara file, din care însa nu au aflat decât despre Aurora, planeta din care se credea ca se trageau oamenii…
Am închis cartea si gândurile nu îmi dadeau pace. Nu intriga cartii ma framânta ci descrierea acelor carti minune, fara file, fara greutate. Carti care se aprindeau la o singura atingere, carti pe suprafata carora era de ajuns sa plimbi degetul pentru ca literele sa curga usor, rândurile sa se deruleze blând si care sa înmagazineze în memoria lor istoria întregii omeniri. Isaac Asimov a închipuit toate acestea în anii ’80 când computerele erau înca greoaie si masive.
Mirarea mea de azi este nu doar cum a putut sa îsi imagineze scriitorul toate acelea ci si cum, desi am citit cartea prin anul 1997, nu mi se parea atât de fantastica si de neîmplinit ideea unor astfel de carti. Desi pe atunci nu vazusem înca nici un ecran plat, nici macar un laptop, iar putinele computere pe care le vazusem erau departe de astfel de performante de memorie si fiabilitate. Posibil ca mintea mea tânara si dornica de nou era deschisa oricaror posibilitati imaginându-mi ca ar fi posibil si asa ceva desi nu aveam nici o idee cum ar putea sa arate.
Astazi, cînd laptopul este nu doar un moft ci chiar o unealta de lucru, când tabletele din mâinile copiilor sunt de multe ori pentru ei simple jucarii, o carte asa cum a imaginat Isaac Asimov mi se pare ceva absolut firesc sa existe.
Desi iubesc cartile, ador mirosul de cerneala tiparita, uneori ma aflu în situatia în care pur si simplu nu pot lua o carte cu mine sau în care îmi doresc sa gasesc fragmente dintr-o carte pe care am citit-o si nu o am la îndemâna. Sunt si acele momente când ma aflu în mijloacele de transport în comun. îmi doresc foarte mult sa ma rup de lumea din jur, sa stau cu ochii în cartea pe care am lasat-o pe noptiera.
Îmi place sa citesc oriunde si oricând, în orice moment de ragaz pe care îl am. Dar nu întotdeauna este posibil sa scot o carte si sa citesc sau nu o am la îndemâna.
Tocmai de aceea, de când au aparut noile carti electronice am fost fascinata de ideea de a avea una. Fac parte totusi dintre persoanele conservatoare în ceea ce priveste cititul. Întotdeauna am spus ca prefer sa citesc pe o carte decât într-un ecran de computer. Cu noul eBook însa lucrurile nu stau la fel.
Una dintre problemele pe care mi-o pun în privinta cititului este aceea de nu-mi obosi ochii. Cu aceasta carte electronica scap de grija asta pentru ca pe ea se citeste exact ca pe hartia reala, departe de ecranele LCD. Când am citit despre ecranul E Ink am facut ochii mari a mirare. Se pare însa ca exista si asa ceva – aceeasi cerneala utilizata la printarea cartilor se regaseste acum în afisajul electronic.
Minunat este ca poate fi citita în orice conditii, chiar si în lumina puternica a soarelui, deci chiar si pe plaja. Ecranul nu reflecta lumina ceea ce reprezinta un mare plus.
Daca tableta pe care o am m-a dezamagit pentru ca are o durata de viata foarte scurta, acest eBook are o baterie cu o durata de viata superioara având un consum energetic foarte redus si, mai ales, nu se încalzeste asa cum o face laptopul meu de exemplu.
O alta caracteristica importanta si atractiva este ca ecranul noului Kindle nu oboseste ochii, putând deveni un tovaras de nadejde înainte de culcare. Fiind foarte usor si cu un design ergonomic, îl face usor de utilizat în orice pozitie, având butoanele plasate pe ambele parti si facându-l utilizabil cu oricare dintre mâini.
Pentru oricine citeste o carte este foarte importanta si marimea scrisului. Eu recunosc ca, atunci când stau la laptop, obisnuiesc sa folosesc butonul zoom pentru a mari scrisul si a nu-mi forta ochii. Nu acelasi lucru pot spune si despre carti, fiind uneori nevoita sa renunt la lectura unei carti din cauza caracterelor mult prea mici. Cu Kindle acest lucru numai reprezinta un impediment, având optiunea de a mari fontul de 8 ori.
Cartile încarcate pot fi sterse fara grija si stocate pe internet, pentru ca ulterior sa le poti accesa fara probleme, chiar de unde ai ramas cu cititul.
De când am aflat toate aceste informatii tot fac vizite în magazinul MarketOnline.ro sa vad care sunt cele mai avantajoase oferte ale acestui produs la care autorul “Fundatiei” visase cu multi ani în urma si, datorita scrierilor lui, si eu.
Articol scris în cadrul competitiei Spring Super Blog 2014.