Dry ice…

images (1)

Îmi amintesc  ca, atunci când eram în Spania,  în toate casele pe unde mergeam. inclusiv în cea în care locuiam eu, se gasea gheata din belsug. Nu erau cuburile de gheata scoase din frigider, asa cum suntem noi obisnuiti, ci era gheata pisata, numai buna de pus în pahare sau peste diverse produse. când mi-a spus prima data proprietarul sa aduc gheata din congelator am cautat-o vreo cinci minute fara sa am habar dupa ce ar fi trebuit sa ma uit. Abia când mi-a aratat ca este în pungi speciale m-am lamurit eu ca nimerisem totusi în alta tara si cu alte obiceiuri.

Gheata asta pisata era nu doar pentru cocktailurile cu care ne delectam la sfârsitul zilei ci si pentru fructele pe care le savuram întinsi în sezlonguri în dupa amiezele toride de vara ca si pentru fructele de mare ce urmau a fi transformate în gustoase feluri de mâncare. Stateau scoicile ascunse în gheata de ziceai ca stau pe pat de perle si îti era mai mare dragul sa le privesti.

Am aflat apoi ca acolo se face un adevarat comert cu gheata, ca toate barurile si restaurantele sunt aprovizionate în mod constant cu gheata de catre furnizori specializati.

images

Întoarsa în tara am încercat sa mentin si eu obiceiul de a bea cocktailuri cu gheata si cu pai, asa cum vazusem acolo. Dupa câteva tentative de a sparge cuburile de gheata obtinute în tavitele frigiderului meu, ocazie cu care le-am împrastiat peste tot prin casa si ramânâmd doar cu vreo câteva, am renuntat la idee si am uitat de acest obicei. Am vazut undeva un aparat de zdrobit gheata dar nu am considerat ca este o prioritate pentru bucataria mea, având si un pret destul de neatragator.

Se pare însa ca lucrurile se schimba, ne modernizam si ne civilizam si în acest domeniu. Ba chiar, as putea spune, ne rafinam. Pentru ca, dupa parerea mea, una este sa ai în pahar o bautura cu cuburi de gheata si altceva este sa ai în pahar un strat de gheata pisata prin care bautura frumos colorata se prelinge usor.

Marcata fiind si de vizionarea filmului Frozen. unde am vazut niste sculpturi de gheata absolut ireale, fascinatia pentru lumea asta rece si tacuta este mult mai mare. Exista o adevarata arta a ghetii, adevarate minuni stralucitoare iau nastere sub mâinile pricepute ale maestrilor ghetii.

Nu m-as fi gândit vreodata ca, în loc sa pui sticla de vin într-un recipient plin cu gheata, mai bine pui sticla direct într-un suport construit din gheata.

8957fe6fa477f7109433157aaaea321b

Mi se pare absolut superb.  Iar pentru ca florile sa se pastreze proaspete si decorul unui eveniment special, asa cum este cel al nuntii, sa fie de basm, le putem aseza elegant pe un suport din gheata, aratând exact ca în povestile cu zâne si cu palate de clestar.

9b71d0690f53b5e1e0dae5dc7bc408c6

Nu ma mai întreb cum trebuie sa te simti sa servesti o bautura racoritoare, într-o zi fierbinte de vara, la un bar din gheata. Probabil ca trebuie sa fie absolut racoritor :).

6bdc9f83e20dc798dd1a9fe683c5f8ca

Dar cred ca m-as multumi chiar si numai cu niste gheata pisata pentru a-mi crea propriul decor si pentru a aduce Spania la mine acasa. Decor din care sa nu lipseasca, desigur, fructele de mare, pepenii, ananasul, portocalele si cocktailurile frumos colorate. Cu multa gheata, desigur :).

1a554880a5c674a9e7c613b30459e31a

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.