Casa – camin

Un vechi proverb spune ca într-o viata de om sa sapi o fântâna. sa plantezi un pom, sa cresti un copil si sa construiesti o casa.

Fântâna, element al vietii, regasit în toate basmele noastre populare, pentru mine simbolizeaza generozitatea, anticiparea nevoii calatorului aflat pe drum, împartirea elementului primordial al vietii cu cel ce va veni peste timp si îti va multumi prin gândul închinat sufletului tau bun, chiar de atunci vei calator printre stele.

Sa plantezi un pom e o actiune aflata la îndemâna noastra, a tuturor. Copacul, pomul fructifer, datator de hrana celui aflat în nevoie, si el element din basmele populare, simbol al vietii chiar si acolo unde te astepti mai putin, generos prin împartirea roadelor cu oricine are nevoie de el, legatura misterioasa între pamânt si cer.

Copilul, continuitatea noastra ca specie pe acest pamânt, învatatura ta transmisa mai departe în aceasta lume. Ca e al tau, sânge din sângele tau, sau ca îti este încredintat de soarta, de dorinta sau întâmplare, duce mai departe ceea ce tu ai acumulat ca om o viata întreaga. Copilul aduce bucurie, transmite la rândul lui lectii valoroase catre adultul dispus sa învete lectiile vietii de la farâma de om.

Daca toate cele de mai sus ne sunt cumva la îndemâna spre realizare si pot fi transformate din dorinte în realitate, fara a astepta neaparat multumirea directa pentru faptele noastre, sa construiesti o casa nu mai este la fel de simplu si de usor.

O casa reprezinta întâi o dorinta. O dorinta de stabilitate, de familie reunita la masa, de cuib în care sa te regasesti atunci când lumea din afara devine coplesitoare. O casa nu e doar un acoperis deasupra capului, nu e doar un refugiu din fata intemperiilor naturii. O casa este si trebuie sa fie un camin, sa poarte amprenta ta sufleteasca, pesonala, de frumos si confort.

O casa se construieste caramida cu caramida, gând cu gând, dorinta cu dorinta. Dar toate astea nu sunt de ajuns fara materiale de constructie, fara banii aferenti pentru fiecare, fara specialistii pentru fiecare compartiment al casei.  Iar noi nu suntem specialisti. Noi stim doar cum vrem sa arate casa visurilor noastre.

O casa ideala tine cald iarna si racoare vara. Dar pentru a obtine asta e nevoie de o izolatie corespunzatoare, moderna, serioasa. O astfel de izolatie poate fi data de o retea de cochilii vata minerala menite sa aduca confortul în casa ta dar si o economie considerabila de combustibil pentru încalzit. Stiu asta din experienta, îmi amintesc si acum când a izolat tata podul casei sale, cum am stat eu cocotata pe acoperis sa îl ajut desi nu sunt prietena prea buna cu înaltimea.

Nu zic ca nu as construi si eu o casa. Dar eu as construi-o cu specialisti, cu oameni care sa stie cu siguranta de au de facut fara sa ma apuc eu sa învat ceea ce altii stiu deja. Desigur, în visul meu despre casa devenita camin banii sunt din belsug sau mai bine zis banii nu exista ca mijloc de împlinire a unui vis.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: