Povestea Clubului de Vacanta

Când a început vacanta de vara, am privit catre zilele ce urmau sa vina ca la o carte cu file albe ce asteptau cuminti  sa fie scrise. Ne-am facut planuri, liste de activitati si destinatii, dar nimic nu ne spunea cât de departe suntem de frumusetea cartii pe care o vom scrie.

Iar cartea vacantei de vara s-a scris în una din cele mai frumoase locatii ale orasului nostru: Biblioteca Judeteana Panait Istrati din Braila.

Am trecut de multe ori, în ultimii douazeci de ani, pragul acestei institutii iar în ultimii patru ani copilul m-a însotit de cele mai multe ori. Îmi amintesc si acum de ziua în care ne-am luat ragaz sa admiram arhitectura superb renovata a  vechii cladiri si cea moderna a noului spatiu, sa admiram obiectele lucrate manual expuse în vitrine, lucrarile unor mici artisti din scoli si gradinite ce îsi gasisera un generos spatiu de expunere în holurile bibliotecii.

Poate am visat, cu un colt al mintii mele, ca într-o buna zi acolo vor rasuna mai multe glasuri de copii decât se întâmpla în mod obisnuit.

De doua veri acest vis e o realitate. De doua veri Biblioteca Judeteana a devenit punctul fierbinte al vacantei mari datorita Clubului de Vacanta.

afis-inchidere-club-vacanta-biblio-aug-2014

Anul acesta am fost si noi parte activa în acest proiect. Ne-am îndreptat pasii cu emotie în multe dimineti ale acestei veri catre atelierele si workshopurile diverse ce i-au invitat pe copii la joaca activa, la învatarea prin joaca, la socializare. Îndrumatori inimosi le-au dezvaluit noi abilitati de însusit, le-au dezvaluit taine ale unor mestesuguri necunoscute, poate, de catre micii învatacei. Cusaturi, fotografie, pictura, quilling, limbi straine, geografie, lucru manual, reciclare, ceramica, arta culinara sunt doar câteva dintre acestea.

Nici miscarea nu a fost uitata, promovarea sportului în rândul copiilor prin intermediul tenisului de masa, a badmintonului, cursurilor de tai chi chuan si a plimbarilor instructive în natura , dar si a dansului fie el popular sau sportiv (majorete), toate fiind puncte de atractie pentru micii participanti. Spiritul de echipa s-a consolidat prin noi actiuni ale  cercetasilor pe care deja am învatat sa îi recunosc pe strazile orasului. Jocurile mintii si sahul au fost si ele deosebit de incitante pentru copiii dornici sa invete lucruri noi si sa isi puna inteligenta la incercare.

Alaturi de copii, si adultii au patruns în lumea jocului si a creatiei. Am privit de multe ori cum cei mari, parinti sau bunici, îsi împleteau degetele alaturi de cele ale copiilor, pentru a da nastere unei creatii în hârtie, plastilina, lut sau chiar sticla.

Da, sticla, pentru ca unul din cele mai atractive ateliere descoperite de catre mine, si nu numai, a fost cel de sticla fuzionata. O tehnica pe care am îndragit-o imediat si pe care copiii si-au însusit-o plini de curiozitate.

Petrecerea finala a dat nota entuziasmului si preocuparii pentru a încununa o vacanta de vara activa, o vacanta în care inocenta copilariei s-a întâlnit cu bucuria oamenilor mari ce n-au uitat sa fie copii.

 

Faptul ca am fost parte activa în acest proiect, faptul ca am îndrumat si eu mânutele unui grup de copii  veniti în fiecare zi de luni cu ochii mari de curiozitate si interes pentru ceea ce aveau sa lucreze la atelierul de handmade, mi-a adus una din satisfactiile speciale ale acestei veri. Bucuria de a fi în mijlocul copiilor, onoarea de a cunoaste, dincolo de pupitrul de împrumut, oamenii din spatele rafturilor cu carti, de a ma molipsi de energia si vitalitatea lor, au fost ingredientele speciale al acestei vacante. Ii multumesc din suflet prietenei mele, Maria, care mi-a oferit aceasta oportunitate si a facut posibila aceasta bucurie.

Povestea acestei vacante nu s-a încheiat înca. Cluburile de lego, de sah si de biciclete îi asteapta în continuare pe copii sa se bucure de a fi împreuna în universul unic si irepetabil al copilariei.

În final spun si eu, asemenea unui celebru cântec: “ce mica-i vacanta mare, si ce dor mi-a fost de ea..”

 

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: