Palatul Cuza – Ruginoasa si Castelul Sturza – Miclauseni

Anul acesta 6 noiembrie, adica aniversarea de 6 ani a lui Dante, ne-a prins pe drumul de întoarcere de la Botosani. Pentru ca tot eram cu mijloc de locomotie propriu (propriu finilor), ne-am permis sa facem doua popasuri pe care ni le doream de multa vreme. Am decis ca acestea vor fi ca un dar de ziua lui Dante. Va spun sincer ca s-a bucurat din plin de excursie si faptul ca am avut parte de o zi de toamna superba au întregit aceasta bucurie.

Am început cu Palatul lui Cuza de la Ruginoasa. E un obiectiv turisitic si istoric pe care nu prea ai cum sa îl ratezi, informatiile despre muzeu fiind usor de gasit pe internet, iar odata pornit pe drum indicatoarele te duc direct în curtea castelului. Ciudat mi s-a parut faptul ca nu era nici o trecere de pietoni pe acolo care sa duca direct în curte, în conditiile în care parcarea este pe partea cealalta.

Curtea castelului te invita la liniste si reculegere, cladiea alba, renovata, bine întretinuta te duce cu gândul la un adevarat palat si te face sa rascolesti în memorie dupa lecturile avute, filmele vazute, informatiile despre domnitor si sotia lui.

Odata intrat în palat aproape ca nu îti mai vine sa iesi. Atmosfera calda, primitoare, interioarele minunat reconstituite, fiecare camera are câte un mic ghid scris ce descrie obiectele de mobilier, istoria acestora, semnificatia camerei respective. Simti ca respiri aerul de alta data, aproape ca auzi clichetul veselei de argint în camera de luat masa, muzica din salonul de petrecere. Ti-l imaginezi pe Cuza stând la biroul lui si semnând acte ce vor face istorie.

Dar cel mai mult l-a impresionat pe Dante, cum era de asteptat, holograma marelui domnitor vorbind vizitatorilor despre “ce e bine si ce e rau”, dupa cum frumos a rezumat copilul. Chiar si pe noi, adultii, ne-a luat prin surprindere si am stat reculesi ascultând cuvintele

Rstaurarea Palatului a durat 6 ani iar eu cred ca a meritat fiecare banut investit din Fondurile Europene pentru acest proiect ce a redat strlucirea de acum 150 de ani a unui obiectiv turistic ce merita vizitat.

La sfârsit am consemnat în cartea de oaspeti vizita lui Dante. impresionat de faptul ca pe domnitor îl chema ca pe el, Alexandru (acesta este al doilea nume al copilului).

 

Informatii utile:

– Castelul se afla în partea de nord-est a judetului Iasi, la 12 km de Pascani si 60 de km de Iasi, pe drumul national 28A;
– Program de vizita: marti – duminica, 10.00 – 17.00;
– Preturi bilete:
Standard: 12 lei;
Elevi si studenti: 3 lei;
Pensionari: 6 lei
– Pret ghidaj:
35 lei/ora în limba româna;
50 lei/ora într-o limba straina;
10 lei/persoana – ghidaj casti audio;
– Filmarea/fotografierea cu scop comercial sau documentar se poate face numai cu acordul scris al Complexul Muzeal National “Moldova” Iasi.

Cu aceeasi încarcatura istorica si pe acelasi traseu se gaseste si Castelul Sturdza de la Miclauseni. Castelul a fost donat de catre Ecaterina Sturdza Cantacuzino catre Episcopia Romanului. Din pacate însa din 1960, în perioada comunista castelul a fost transformat într-o scoala camin pentru copiii cu probleme psihice, asta dupa ce în timpul razboiului a suferit ocupatia ruseasca.

Din 2001 a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei iar în ultimii ani se fac eforturi pentru strângerea de fonduri necesare restaurarii. Aceasta deoarece la interior se afla ântr-o stare buna dar la interior e într-o continua degradare.

Cumva am avut noroc ca am putut vizita castelul în compania unui grup de elevi de liceu veniti sa asiste la o lectie de istorie în afara scolii. Am avut parte astfel si de un ghid care ne-a dat multe detalii despre ce se petrecea în acest castel pe vremea când acesta era plin de viata si mai ales de oaspeti. L-a îndragit imediat pe Dante si l-a facut asistentul lui.

Se mai vad înca peretii pictati manual, in stilul Art Nouveau de catre Ecaterina, foarte pasionata de frumos si pictura.

Una din întrebarile lui Dante, care a stârnit râsul, dar pe care mi-o pusese si la celalat obiectiv turistic, a fost daca prin sobele acelea superbe, pictate manual, vine Mos Craciun. Adevarul e ca arata ca în cartile de povesti si cum noi la bloc nu avem asa ceva întrebarea a venit firesc din mintea lui de copil.

Se poate petrece un weekend acolo, existând un complex turistic la Micauseni cu 50 de locuri de cazare, putând chiar petrece sarbatorile de iarna într-un cadru de poveste.

Informatii utile:

– Domeniul Miclauseni este situat la 67 km de Iasi;

– Program de vizita în intervalul orar 09:00 – 16:00, Marti – Vineri; între orele 13:00 – 17:00

– Pretul de vizitare pe care l-am achitat noi a fost de doar 5 lei.
 

Aceste doua vizite au fost pentru Dante nu doar un cadou deosebit de ziua lui ci si o lectie de istorie aflata pe viu, direct la fata locului. Îmi doresc ca si atunci când va creste sa aiba parte de astfel de lectii, asa cum erau acei elevi de liceu pe care i-am privit cu mult drag si admiratie.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

3 thoughts on “Palatul Cuza – Ruginoasa si Castelul Sturza – Miclauseni

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: