Certificatul energetic

Poate ati auzit despre acest document important, poate ati avut nevoie de el deja si ati aflat cum si ce fel se poate obtine. Sunt însa destul de sigura ca multi dintre voi nu ati avut înca de a face nici nu notiunea dar nici cu actul în sine. Tocmai de aceea o informare în acest sens cred ca este binevenita. Asta ca sa nu patiti si voi asa cum am patit noi când ne-am mutat, acum un an si jumatate în urma. Patit e doar un fel de a spune. Mai degraba pur si simplu nu am stiut si ne-am trezit ca ne trebuie.

Nici noi nici proprietarii care închiriau nu stiam exact ce documente avem nevoie pentru a încheia un contract de închiriere în regula. Am aflat însa ca, pe lânga multimea de alte documente avem nevoie si de certificatul energetic al apartamentului. Ne-am uitat unii la altii nestiind nici ce înseamna nici de unde sa îl luam.

Pas cu pas am rezolvat însa situatia. Mai întâi de la oficiul financiar am primit o lista de persoane. Am aflat astfel ca fiecare în parte avea calitatea de auditor energetic. Ceea ce trebuia noi sa facem era sa alegem un om din acea lista, sa îl contactam si apoi sa facem urmatorul pas.

Urmatorul pas a fost vizita doamnei alese de catre noi la domiciuliu, repectiv apatamentul pe care urma sa îl închiriem. A masurat, a calculat, a studiat si apoi a plecat.

A doua zi am mers si am ridicat certificatul energetic, fara de care contractul de închiriere nu ar fi putut sa fie întocmit.

De ce este necesar acest certificat? Tocmai pentru ca cel ce cumpara sau închiriaza locuinta sa o faca în cunostinta de cauza, sa îsi poata calcula din timp costurile cu încalzirea locuintei, eventualele îmbunatatiri pe care va trebui sa le faca mai apoi, care si ele vor reprezenta un cost suplimentar de luat în calcul alaturi de costul achizitiei în sine.

Cum se poate trece de la clasa D la clasa A? Prin câtiva pasi pe care îi poate face proprietarul locuintei. Eu îmi amintesc de casa parintilor mei înainte de a face îmbunatatirle necesare si de cât de calduroasa si primitoare este acum. Ce au facut? Au schimbat geamurile, apelând la termopane. Au izolat casa atât pe interior cât si pe exterior. Au izolat foarte bine podul astfel încât sa nu mai existe pierderi de caldura pe acolo. Rezultatul a fost un consum de combustibil redus la jumatate fata de cel dinainte. Cam asa se întâmpla si la blocuri, cu mentiunea ca e indicat sa fie încalzita si casa scarilor pentru o efcienta si mai mare.

Se poate vedea si din imaginile reprezentând o termografie,  diferenta dintre un bloc reabilitat si unul nereabilitat termic.

Nemaivorbind de îmbunatatirile estetice rezultate în urma reabilitarilor:

Desigur ca exista si un pret certificat energetic pe care îl puteti afla, alegând si în functie de zona în care va aflati dar promptitudinea cu care veti primi certificatul si efcienta celor ce se ocupa de acest lucru este garantata.

logo_Avizez-300x251

Indiferent de care parte va aflati, fie ca sunteti proprietar, chirias, vânzator sau cumparator cu totii veti avea nevoie la un moment dat de acest certificat energetic. Valabilitatea lui este de 10 ani asa ca e bine sa stiti de unde sa îl procurati si la cine sa apelati pentru a parcurge pasii necesari. Sper ca v-au fost de folos informatiile impartasite aici.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2015.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: