Pachețelul pentru școală

Una din provocările mămicilor de școlari este si aceea pachețelului de scoala. Pentru ca Dante a mers la gradinita la program prelungit iar sotul are mesele asigurate la serviciu, eu nu prea am avut treaba cu acest aspect. Până anul trecut când copilul a intrat la clasa pregatitoare si, pe lânga emotiile începerii scolii am avut si provocarea pachetelului de zi cu zi.

Desi parea ceva destul de complicat la început, experienta iesirilor în parc sau a iesirlor prelungite în aer liber înca de când era foarte mic, mi-a fost de mare ajutor. De cele mai multe ori când ieseam cu el si stiam ca vom sta mai mult, preferam sa iau în gentuta câte ceva de mâncare decât sa ma vad nevoita sa cumpar sub impulsul momentului si a foamei cine stie ce traznai de pe la chioșcuri.

Prin urmare, dupa un an de scoala, pot spune ca am o lista bunicica de alternative pentru pachetel, alternative pe care copilul le agreaza si care sunt si destul de accesibile.

Sandviciul de fiecare zi de obicei se compune din pâine, cascaval sau brânza (el prefera casul dulce) la care adaug ciuperci, ardei, rosii (atunci când este sezonul lor). Iarna mai cere si câte un morcov pe care sa îl rontaie lânga sandvici. Obligatoriu îl pun la aparatul de presat si încalzit. Devine mai usor de mâncat si îl prefera asa. Tot în anotimpul rece profit de câte o bucată de friptură rămasă din weekend, tăiată felii foarte subțiri.

Pâine cu brânza proaspata de vaci (amestecata cu ardei, rosii, unt sau smântâna) sub forma de crema tartinabila este iarasi o gustare preferata.

Omleta dintr-un ou cu ciuperci sau legume taiate marunt, asezata pe o felie de paine, sau chiar un ou fiert taiat in jumatate pentru a fi usor de mancat sunt printre preferatele lui.

Din când în când prepar în casa chiftele sau snitele. Pe acestea prefer sa le prepar la cuptor,  cu fulgi de porumb si ovaz, ca si alternativa la faina obisnuita.

Un chec aperitiv cu piept de pui, ardei, ciuperci si alte legume poate fi o optiune agreata de copii.

Un borcanel cu iaurt în care am adaugat o mâna de nuci si o lingurita de miere (Dante prefera si scortisoara) sau câteva cereale preferate de copil poate fi o gustare la fel de hranitoare.

Nucile, stafidele, poate si alunele, pot însoti foarte bine un mar sau un alt fruct.

Budinca de casa (macaroane cu brânza si ou îndulcite cu miere si coapte la cuptor).

Prajitura simpla de casa cu gem, biscuiti de casa, placinta de casa sau orice alt dulce preparat în casa.

Uneori lapte cu paste, orez sau gris poate fi o gustare usor de mâncat si foarte agreata de catre copil. Cu conditia sa nu uitam sa îi punem si o lingurita :).

Turta dulce e un desert de preferat decat multe alte produse cumparate daca nu avem timp sa preparam ceva în casa.

Tot la capitolul patiserie o alternativa   este de a cumpara un produs proaspat de la o brutarie aflata în drum spre scoala decât cornurile si biscuitii ambalate si pastrate cine stie cât prin depozite. Anul trecut Dante prefera cornurile croissant de la un magazin de pâine aflat în drum. Erau proaspete, simple, si ieftine.

La capitolul fructe nu cred ca exista restrictii. De preferat însa sa fie taiate, feliate, pentru a fi cât mai usor de mâncat de catre copil. Mere taiate felii, boabe de struguri, o banana, caise, piersici, pere. Nu as recomanda insa portocala, kiwi sau alte fructe care se înmoaie, care murdaresc si sunt greu de mâncat.

Obligatoriu copilul trebuie sa aiba în ghiozdan o sticla cu apa. Acum, în sezonul rece Dante prefera ceaiul, neîndulcit desigur. I-l pun cald dimineata tocmai pentru a-si atinge scopul, acela de a-l încalzi.

Toate aceste bunatati pe care copilul le va lua la scoala e bine sa fie asezate în caserole potrivite, usor de deschis de catre copil, în sticle închise etans, pentru a evita eventualele accidente.

La acest capitolul m-am framântat multa vreme, cautând cea mai buna solutie. Pâna când un concurs pe FaceBook organizat de catre cei de la SmartboxFamily în colaborare cu Tupperware România mi-a oferit exact produsele pe care le doream.

Concursul a constat exact în descrierea pachetelului de scoala si se pare ca raspunsul meu, ce a cuprins în mare parte cele enumerate mai sus, a fost cel mai agreat de catre organizatori.

Astfel avem acum si caserola pentru scoala, si sticla de apa – ceai si o cutiuta speciala în forma de mar ce îti face pofta de fruct numai când o vezi. Dante a fost foarte  încântat când le-a vazut si le foloseste cu mare placere.

IMG_20151016_140116 IMG_20151016_072732

Pe lânga aceste daruri mult dorite am mai primit si trei audiobook-uri pentru parinti, cu subiecte foarte interesante si pe care abia astept sa le ascult si sa va povestesc despre ele.

Cum dezvoltam imaginatia si creativitatea copiilor

Cum abordam discutiile dificile cu copiii

Cum gestionam minciunile copiilor

IMG_20151016_130218 IMG_20151016_131815

Sper sa va fie de folos ideile de pachetel pentru scoala si sa va inspire. Preocuparea pentru alimentatia si sanatatea celor mici trebuie sa fie una din prioritatile parintilor iar constientizarea copilului fata de ceea ce manânca începe de la cele mai fragede vârste.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: