Copiii, banii si economisirea

copiii si economisireaEra zilele trecute la televizor un documentar despre cum sunt învatati copiii din Finldanda, înca de la gradinita, despre cum sa foloseasca banii si despre ce înseamna ei de fapt.

Gândul mi-a mers cu ceva timp în urma când era Dante la gradinita si a început sa puna întrebari legate de ce înseamna banii si de ce se folosesc ei.

Eu am început sa îi povestesc întâi despre cum, la început, oamenii foloseau sistemul de schimb de produse, cunoscut sub numele de troc. Pentru cei 4 ani ai lui a fost ceva pe întelesul lui si usor de asimilat. I-am explicat apoi despre cum a aparut echivalentul produselor în bani.

Încetul cu încetul a început sa înteleaga si valoarea obiectelor cumparate. De exemplu când a vazut o masinuta mica din plastic care costa 20 de lei si eu i-am spus ca e scumpa, în perceptia lui nu era. Asa am profitat de ocazie sa îi explic folosind echivantul produselor. De exemplu o pâine, o banana în comparatie cu, sa zicem o bomboana.

L-am încurajat de multe ori sa cumpere el, sa dea el banii la vânzatoare, sa primeasca restul, sa calculeze. Asta desi eram lânga el. Mi se pare ca atunci când copilul cere si este pregatit e bine ca noi, parintii, sa îi încurajam si sa nu le punem frâne sub pretextul ca nu e nevoie daca sunt eu cu el.

Astazi ma bucur ca am procedat asa pentru ca de multe ori am fost nevoita sa îl trimit pe el la cumparaturi si am constatat ca se descurca excelent.

În ceea ce priveste jucariile dorite, am considerat ca este o buna modalitate de a întelege ce înseamna banii si semnificatia acestora încurajându-l sa economiseasca pentru a-si cumpara jucaria, decât sa i-o cumpar eu pur si simplu. De multe ori, având un leu sau 50 de bani, se grabea cu ei la chiosc sa îsi cumpere o prostioara. Odata fixat un obiectiv nu a mai procedat astfel ci i-a adunat banut cu banut pâna când a reusit sa cumpere ce îsi dorea. Desi nu pot spune ca se joaca cu respectiva jucarie mai mult de câteva zile, cum ar fi fost si daca i-o cumparam eu, satisfactia de a-si fi strâns singur banii valoreaza mult mai mult.

Fiind vara si întâlnindu-se cu copiii în parc de multe ori s-a întâmplat ca acestia sa mearga cu totii la chiosc pentru o înghetata, o punga de pufuleti sau alte traznai colorate si atractive. Desi nu sunt eu de acord cu aceste alimente, am luat în considerare faptul ca e vara, ca vara nu tine tot anul, ca e vorba de câteva saptamâni si ca nu se întâmpla în fiecare zi, asa ca i-am dat si lui sa aiba un leu la el si sa nu se uite cu pofta la ceilalti.

La fel se întâmpla si când mergem la cumparaturi în supermarket. De obicei facem cumparaturile generale la doua saptamâni si atunci ne mai rasfatam si noi adultii, cu câte ceva ce nu consumam în fiecare zi. Ca urmare si Dante are voie sa asi aleaga ceva ce îsi doreste mult de tot. Desigur, asta nu înseamna o jumatate de cos umplut cu prostii, ci câte o preferinta de fiecare. Asa învata sa fie cumpatat si sa înteleaga si masura acestor achizitii.

Existenta pusculitei pentru copil mi se pare un lucru util si un prim pas pentru educatia financiara a acestuia.

I-am vorbit si despre planul de economii pe termen lung pe care îl am pentru el, respectiv o asigurare privata unde alocatia lui este pusa la loc sigur, decât sa o cheltui eu pe te miri ce nevoi de moment.

Am citit articolul Iuliei despre cum invatam copiii sa economiseasca si mi s-a parut foarte bine punctat.

Educatia financiara a celor mici se poate face si prin joc. Noi am achizitionat Monopoly si de câte ori am jucat ne-a surprins placut cu indrazneala si maturitatea în gândire, fiind mult mai întelept decât mine, facând investitii si nu tinând banii la ciorap, cum sunt eu tentata sa fac.

Cât despre a face bani si spiritul lui antreprenorial ce sa mai vorbesc. Asta vara facea evantaie din hârtiile de pliante si le vindea trecatorilor pe “doar” un leu :). E dispus sa faca orice munca pentru a câstiga un ban. Matura curtea bunicilor, aseaza lemnele,ar închiria si pisica daca cineva ar fi dispus sa plateasca pentru asta.

Voi cum va încurajati copiii sa economiseasca si de când credeti ca trebuie începuta educatia financiara a celor mici?

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

2 thoughts on “Copiii, banii si economisirea

  • October 21, 2016 at 6:44 am
    Permalink

    La fel ca tine.
    La noi, Daria are spirit de mic intreprinzator.
    Vara asta ne-a batut la cap (dar tati a zis un “nu” hotarat) pentru ca vroia sa deschisa un fel de hotel pentru caini la noi in curte, sa ofere cazare, dresaj etc pe perioada cat sunt plecati stapanii 😀
    In afara de exemplul personal, iti sugerez cartile de la editura Aramis care este exact pentru copii si ii invata cum sa isi gestioneze bugetul, cum sa faca un plan de afaceri etc
    Cauta la mine pe blog. Am scris demult de tot despre ele.

    Reply
  • October 21, 2016 at 7:16 am
    Permalink

    fiica mea e ceva mai mare (clasa a 3a), asa ca pe langa astea am mai implicat-o in lista de cumparaturi, meniu, ingrediente, diferenta intre a sta in chirie si achizitionat aprt, importanta donatiilor, strans bani pt concediu, dat un fond saptamanal sa il gestioneze singura etc.

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: