Fabulafia – revista pentru copii

Înca de când am început sa îi spun lui Dante povesti, adica de la cea mai frageda vârsta, am fost mereu în cautare de noi si noi surse din care aceste povesti sa se reverse în capusorul lui.

La început au fost povesti scurte, pe masura întelegerii lui. Cea mai lunga etapa a fost aceea a inventarii povestilor de catre mine pe un subiect dat de catre el. Nu prea avea rabdare sa îi citesc din carti asa ca era mai simplu sa fiu eu inventatorul si povestitorul.

La fel de mult a îndragit si poeziile. Mult mai usor accepta sa îi citesc poezii decât sa ma apuc sa însir vreo poveste la care cu siguranta adormea înainte de final.

Dar provocarea ramânea de fiecare data la mine: ce povesti si ce surse de inspiratie sa mai gasesc pentru a face serile frumoase si visele lui sa fie minunate.
Povestile clasice, dupa ce le-am cernut si rascernut, i-au devenit deja cunoscute si numai prezentau interes.

Desi are 7 ani, povestea de seara ramâne înca un ritual frumos înainte de culcare. Chiar si peste zi, când vine de la scoala, obisnuim sa petrecem o jumatate de ora macar citind sau pur si simplu povestind.

Oricât de frumoase ar fi povestile clasice, unele dintre ele, realitatea este ca generatia actuala de copii este mult mai ancorata în realitate decât în lumea de basm populata de zâne, feti frumosi si zmei. Poate doar spiridusii sa mai fie pe placul si acceptarea lor.

Tocmai de aceea am observat ca povestile pe care le inventam sau citeam aveau si au mult mai mare succes daca vorbesc despre copii obisnuiti, ca el, daca abordeaza subiecte de zi cu zi, daca obiectele de care sunt înconjurate personajele pot fi identificate în viata reala.

fabulafiaExact din aceasta nevoie de a veni în întâmpinarea parintilor si a copiilor s-a nascut si revista Fabulafia. De fapt este o revista – carte. Sau carte – revista? Oricum, e scrisa dupa o reteta ce încearca altceva, altcumva.

Reteta este pregatita cu migala timp de trei luni de catre oameni ce iubesc copiii, povestile, desenele si imaginatia.

Am asteptat cu nerabdare sa rasfoiesc aceasta noua sursa de inspiratie pentru clipele noastre împreuna si asteptarea nu a fost degeaba. Am gasit în paginile revistei povesti scrise alert, povesti scrise cu mare întelegere pentru modul de gândire al copiilor de azi, am gasit  desene  din care copilul se poate inspira pentru a-si ilustra propriile povesti. Nici o poveste nu seamana cu alta, nici un personaj cu celalalt, nici un stil al desenului nu se regaseste la o alta povestire.

Ceea ce este minunat pentru copilul în cautare continua de noi provocari, pentru copiii nostri mereu dornici de noutati si mai ales de solutii pentru ceea ce li se întâmpla chiar lor în viata de zi cu zi.

Ce mi-a placut si ne-a placut cel mai mult este faptul ca povestile sunt deschise, cu final pe care chiar copilul îl poate scrie, ca se cere opinia copilului în legatura cu subiectul povestii, provocându-l sa se gândeasca cum ar fi procedat el într-o situatie similara. Sunt povesti deschise ce netezesc drumul catre discutia parinte – copil chiar si dupa ce am închis cartea.

Cu alte cuvinte este o revista vie, o revista ce se scrie si se va scrie cu ajutorul cititorilor.

Site-ul Fabulafia vine si el cu provocari frumoase pentru micii cititori, cu povesti la fel de frumoase si mai ales actuale.

Revista poate fi cumparata online precum si din câteva librarii din Bucuresti. Cu siguranta e o revista la care copiii se vor întoarce pentru a descoperi de fiecare data noi abordari ale subiectelor de zi cu zi.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: