Activitati cu bebelusul la doua luni

Multe mamici se intreaba ce pot face cu bebe la varstele cele mai fragede, respectiv intre 2 luni si un an. In functie de etapele de crestere si dezvoltare ale micutilor si de noile abilitati pe care le capata cu repeziciune, si timpul petrecut cu cel mic poate fi din ce in ce mai placut si interesant.

Dupa sapte ani de mamiceala am acumulat deja ceva experienta in ceea ce priveste joaca cu cel mic, dar am capatat si o multime de informatii la accest capitol.

Joaca asta cu copilul nu este asa, ca sa fie. Are un rol foarte important in dezvoltarea accestuia. Daca urmarim puii de animale vom veddea foarte bine ca si joaca acestora cu mama lor este de fapt pregatirea pentru viata de adult. Cam asa si cu puii de om.

Primele doua  luni sunt in principal mai mult de acomodare a familiei cu cel mic si a lui cu familia.Petrece multe ore dormind iar restul mancand si exprimandu-si trairile prin plans, singurul mijloc de comunicare pe care il cunoaste.

Incepand cu doua luni  copilul incepe sa stea mai mult timp in stare de veghe, sa fie curios de ceea ce se afla in jurul lui, sa fie mai activ din punct de vedere motric dar si al limbajului si a celorlalte simturi: vaz, auz,miros.

E bine ca toate aceste simturi sa fie implicate in joaca si contactul nostru cu bebelusul. Fiecare schimbare descutecsau de hainute este un prilej de a interactiona, de a-i vorbi, de a-i canta. De aceea eu prefer sa fac aceste operatiuni cand este bine dispus, cand nu plange sau este agitat.

Dimineata este momentul cel mai potrivit pentru joaca activa cu cel mic. Trezirea de dimineata este pentru mine cel mai  frumos moment. Bebelusul este vesel si curios sa inceapa o noua zi. 

Dupa ritualul de curatare a fetei,de schimbare a hainutelor si a scutecului, urmeaza o scurta repriza de hranire cat sa fie cel mic dispus din nou de joaca. Mijloacele moderne de azi ne permit sa ascultam cantecele in orice limba dorim, putem crea propriul nostru playlist de cantecele. Important este insa ca, atunci cand ruleaza cantecelele copilul sa auda vocea noastra, sa interactionam cu el, sa ii miscam manutele si piciorusele pe ritmul muzicii, sa ii zambim si sa facem tot felul de gesturi cat mai aproape de fata lui. Eu il asez pe o perna in fata mea,pe care o tin pe picioare. 

IMG_20160129_093051

Nu conteaza daca avem voce sau nu, copilul e dornic sa auda vocea mamei. Eu una sunt pe langa si cu vocea si cu ritmul,dar asta nu m-a impiedicat niciodata sa ii cand copilului si chiar si acum, la cei 7 ani ai lui ma asculta cu drag. Nu l-a afectat nici pe el, are ureche muzicala si voce.

Accest tip de activitate nu trebuie sa dureze foarte mult. Urmarim copilul si incetam atunci cand da semne de agitatie. E semn ca a obosit si eu una reusesc sa fac trecerea spre somn printr -o usoara leganare a pernei si scaderea volumului muzicii si a vocii.

Se mai poate repeta odata peste aceasta interactiune.

Plimbatul prin casa si aratarea obiectelor din jur, insotita de o descriere lejera, este un alt mod de a linisti copilul si de a-l acomoda cu mediul in care locuieste. 

Desi sunt mici, creierul lor este ca un burete si e dornic sa asimileze cat mai multe informatii. Nu ezitati sa i le oferiti cu cat mai multa disponibilitate. Profitati de fiecare moment in care copilul este treaz si fiti langa el. 

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: