Gandirea din popor

Mi-au tot iesit in cale articole cu si despre femei, articole in care femeile isi apara drepturile, in care povestesc despre lupta lor pentru a-si obtine drepturile, despre simplul lor drept la viata pe care si- o doresc.

Si tot imi revin in minte cuvintele atat de des auzite din pacate de la oameni, chiar si femei, de toate categoriile sociale: “daca nu te bate, nu se duce la bautura sau cu alte femei atunci e un barbat bun”.

Oare doar la atat se reduce viata noastra? La un acoperis deasupra capului, o bucata de paine si o convietuire acceptata de comun acord?

Asta e din categoria: copilul creste oricum, o bucata de paine s-o gasi si pentru el. Aceeasi perceptie a vietii prin intermediul burtii. Daca are ce manca se face mare. Asa ca hai sa facem copii, indiferent care le-o fi parcursul, indiferent ce avem sau nu a le oferi dincolo de hrana.

La fel, extrapoland, percepem si politicienii: il votez tot pe asta, ca a furat destul, s-a saturat, oricum nu face niciunul nimic. Aceeasi resemnare, acceptare a raului presupus mai mic.

Un profesor e bun daca nu tipa la copii, nu ii bate, daca le pune note mare si nu le da lucrari grele. Nu conteaza prea mult ce informatie pune in capul copilului, nu conteaza prea mult ce sistem de valori aseaza in viata lui.Important e sa fie simplu, usor, caldut.

Ajungand la sistemul de valori… se pare ca singurul sistem de valori la care se raporteaza romanul este acela al nevvoilor de baza: hrana, adapost, siguranta. Restul nu importa. Comunicare, respect, afirmare, recunoastere si autodezvoltare sunt dintr-o categorie cu multe neccunoscute pentru poporul asta.

piramida-lui-maslow

Din pacate, desi sper ca lucrurile sa stea altfel, vad in jurul meu la cei de varsta mica, ca lucrurile se perpetueaza. Relatiile intre fete si baieti incep foarte devreme, preluand modelul binecunoscut.

Zilele trecute in parc, in fata mea, o fata si un baiat. Undeva inte 15 si 18 ani. Ea, cu capul plecat. El cu o infatuare de cocos tanar si singur in ograda. O mustra, aproape sa o loveasca. Ea incearca o atituddine de impotrivire dar apoi isi reia atitudinea de obedienta, de supunere, de “altul mai bun nu mai gasesc”.  Prea devreme, prea nepregatiti pentru viata, prea cu lectiile nefacute. Si totusi asa se fac familii, asa se merge mai departe cu gandirea: daca nu te bate, etc etc…

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

3 thoughts on “Gandirea din popor

 • July 12, 2016 at 9:36 am
  Permalink

  Nevoile de la vârful piramidei nu există pentru cel care nu şi le-a asigurat/nu şi le poate asigura pe cele de bază, pentru alea luptă toată lumea lumea mai întâi – ASTA vrea să spună piramida. Când ţi le asigură pe alea, bărbatul e bun, mai ales dacă nu te bate, nu bea şi nu umblă după alte femei. 😛 E înţelepciunea de viaţă a femeii sărace – cum sunt foarte multe în ţara asta. De divorţat, divorţează femeile care-şi pot satisface singure nevoile fundamentale, pentru ele şi pentru copiii lor. Şi, oricum, nicio femeie nu stă prea mult lângă lângă un bărbat tandru, îndrăgostit lulea de ea, dacă, în loc să câştige bani pentru satisfacerea nevoilor fundamentale, îi face versuri şi o ţine numai în sărutări.
  Cât despre fata de 15 ani – prima dragoste are mirajul ei, nu te înduri să te desparţi de ea, nu-ţi vine să recunoşti că ai ales greşit… Sigur, cu cât ai mai multă minte, cu atât reuşeşti să te rupi mai repede din mrejele ei, dar adesea înghiţi multe până atunci.
  Vreau să spun că lucrurile sunt mult mai complicate decât par. Nu te grăbi să judeci şi să generalizezi.

  Reply
  • July 15, 2016 at 9:07 am
   Permalink

   ei, la cei 40 de ani ai mei stiu si eu ca lucrurile sunt mult mai complicate si nici nu m-am grabit sa judec, ca de altfel nu judec pe nimeni. e doar un mic rezumat al unor fapte de viata si niste constatari sumare.
   vreau sa cred ca cei tineri vor avea altfel de gandire, vor avea mai mult curaj, fie fete fie baieti.
   si apoi femeia e un mister chiar si pentru ea insasi :).

   Reply
 • July 21, 2016 at 1:37 pm
  Permalink

  Culmea că despre piramida lui Maslow am scris și în cartea mea 🙂 Tradez acest subiect un capitol întreg. Așa este, de multe ori gândirea din popor nu-i tocmai și cea mai corectă. Pe lângă mâncare și adăpost oamenii au fost făcuți să aibă un scop mai înalt de a trăi. Fiecare are câte un talent în el. Ce păcat că sunt prea mulți care îl risipesc!

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: