Cum explici copilului de ce sa invete
Intr-o lume in care mercantilismul, materialul si modelele negative sunt peste tot, e destul de dificil sa motivezi copilul sa invete, sa il faci sa inteleaga de ce merita efortul depus.
Sigur, e greu sa inteleaga acum notiuni precum viitor, maturitate, serviciu, responsabilitate. Copiii traiesc in general in prezent, pentru ziua de azi, amintindu-si vag ceva si despre ziua de ieri. Ziua de maine este o notiune abstracta pe care si-o contureaza cum vor, dupa imaginatie si informatiile pe care le au.
Pentru ca tot a inceput scoala si inertia este mare, vacanta inca staruie in mintea si obiceiurile noastre, am incercat sa raspund la intrebarea copilului: de ce trebuie sa invat?
Am facut-o asa cum stiu ca intelege el cel mai bine: vizual. Un desen a fost intotdeauna mai de folos decat o suta de vorbe.
Povestea a sunat cam asa:
Un copil este asemenea unui copacel: are cateva frunzulite fragile si cateva firisoare in chip de radacina. Pentru ca are tulpina subtire (asteptari putine de la cei din jur, responsabilitati la fel, nevoi indeplinite de catre adulti), copilul copacel se poate (sus)tine foarte bine cu firavele forte.
Dar copacelul creste, tulpina se ingroasa, ramurile cresc. La fel si corpul copilului, nevoile, dorintele. Pentru toate astea are nevoie de sustinere, de baza solida, de radacina puternica pentru a-i asigura tot ce are nevoie. Radacina asta este baza pe care sta.
Cea mai sigura radacina este cea proprie. Nu buzunarul parintilor, nu statului parintilor, ni sprijinul rudelor si rubedeniilor. Ceea ce pui tu acolo, la radacina, iti asigura mai tarziu o coroana frumoasa, verde, bogata, mandra. Iar ceea ce poti pune la radacina fara riscul de a pierde vreodata este invatatura. Odata asezata acolo nu ti-o mai poate lua nimeni.
Banii parintilor pot disparea intr-o zi. Rudele, cunostintele, prietenii, azi sunt maine cine stie. Dar invatatura ramane. Asemenea radacinii unui copac se intinde cat de mult poate. Indiferent cat de bogata este sau nu este coroana, cate masini sau apartamente avem, radacina, stiinta, invatatura, sunt acolo, in noi si nimeni nu ni le poate lua.