Importator pompe submersibile sau masina de spalat vase?

În ultima vreme discutii aprinse s-au iscat pe la noi prin bloc referitor la consumul de apa menajera. Stau oamenii cu ochii pe picaturile de apa si cred ca le si numara. Dupa ce au numarat si numarat, dupa ce au masurat, dupa ce s-au mai uitat si prin ograzile celorlalti eu tras câteva concluzii: ba ca un vecin uda gradina cu furtunul si consuma doar 2 metri cubi de apa (asta ma gândesc ca o avea teava directa de la Dunare), ba ca altii sunt vreo 5 suflete în casa si nu consuma mai mult de 5 metri cubi (s-or fi spalând oamenii cu aceeasi apa si îsi închipuie ca au piscina).

Oricum, concluzia a fost ca totalul metrilor cubi declarati si cu cei masurati nu prea corespund. Matematic vorbind. Eu una stiu ca matematica mea da mereu cu minus. Mai ales în portofel când platesc întretinerea. Aproape ca îmi vine sa apelez la un importator pompe submersibile si sa îmi extrag apa direct din pamânt fara sa mai treaca prin circuitul comun. Dar probabil ca voi fi descoperita si drastic sanctionata.

Asa ca îi invidez cumva pe cei ce stau la casa, pe pamânt cum ar veni, si care nu îsi mai bat capul cu vecini, întretinere si alte astfel de aspecte furnizoare de stres si datatoare de fire de par alb. Bine, eu îmi doresc casa pe pamânt si din o mie si una alte motive. Dar extragerea de apa proaspata direct din pamânt poate fi un plus de confort si placere.

Pâna una alta la noi în bloc, dupa cugetari îndelungate, s-a dispus schimbarea apometrelor. Cica cele vechi nu înregistrau chiar toate picaturile de apa ce erau folosite. Acum, cele noi, mai performante zice-se, înregistreaza si numai daca te uiti la ele. Cred ca si daca te gândesti la cuvântul apa se mai duce o cifra pe cadranul lor. Desigur, schimbarea s-a facut pe cheltuiala proprietarilor, cum altfel. Bine ca suntem doar chiriasi si nu ne-am batut capul si cu asta.

Îmi bat însa capul cum sa fac economie. Bine, nu chiar economie, mai degraba ma gîndesc cum sa nu fac risipa fara rost. Pentru ca, din când in când, gândul meu zboara si catre acele zone ale lumii în care oamenii au ca si portie zilnica   doar o caldare de apa. Iar noi, cei de la oras, ne lafaim si lasam apa sa curga în zadar, pentru orice farfurie sau cana dam drumu la apa sa curga in chiuveta, când, lasam apa deschisa pe la canalele de pe strada iarna, ca sa nu înghete, in loc sa îmbracam canalele  si ar mai fi multe exemple.

Sotul râde de mine si spune ca nu ma crede ca m-a apucat pe mine ecologismul si ca ma gândesc eu la asta ci ca mai degraba prefer sa stau la calculator decât sa spal vase si de aceea le las sa se adune în chiuveta. E si asta unul din motive, are dreptate, dar si cel amintit de mine. Am observat ca , atunci când spal la gramada, consum mult mai putin. Sau mai bine sa îmi cumpar o masina de spalat vase? As scapa de multe batai de cap :).

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: