In misiune cu Marian -de Marian Godina

”- Daca nu stai cuminte chem poliția!” – cuvinte pe care cred ca le-ati auzit cu totii rostite pe strada, in parcuri si adresate de catre adulti copiilor.
Uite așa copilul ajunge să perceapă polițistul ca pe un dușman și să nu priceapă nimic despre importanța regulilor si a legilor. pentru că polițistul nu vine cand il cheamă mama sau bunica la copilul năzdrăvan sau curios, ci are alt rol în societate.
Am citit impreuna cu Dante cartea asta. Se citeste usor, mai ales pe roluri, are putine personaje si poate isca un dialog interesant intre parinte si copil.
Asa am constientizat si eu ca, desi Dante umbla de ceva vreme singur cu bicicleta, nu i-am explicat niciodata cum ar trebui sa mearga corect, pe ce parte a strazii si asa mai departe.

Fiecare capitol trateaza subiecte pe care le constientizam cu totii si pe care le abordam zilnic cu copilul: centura de siguranta, trecerea de pietoni, bicicleta, circulatia pietonilor, asigurarea in trafic, telefonul de urgenta, amenzile și de ce sunt ele utile. 

Fiecare subiect abordat a fost prilej de dialog si discutie cu copilul, prilej de intrebari si raspunsuri, de a afla ce e in mintea lui.

Importanta legilor si a respectarii acestora este simplu si succint abordata, fara prea multe ”floricele”, ceea ce imi confirma ca asta e modul in care trebuie transmis copilului informatia: legile sunt pentru binele nostru si trebuie sa fie respectate. Punct.

”Legea e o regulă. In toate țările, pentru a putea convițeui în armonie, oamenii au creat reguli care trebuie respectate de toți. Fără reguli ar fi haos iar oamenii răi ar face ce ar vrea ei. De aceea au fost făcute fel de fel de legi.” 

Cu centura de siguranta Dante nu este inca prieten, ii spunem mereu ca este important sa o foloseasca. Acum, dupa ce a citit cartea, pare mult mai convins ca este absolut obligatoriu sa o poarte.

Un capitol special este dedicat cărților: ce sunt ele, de ce e bine să citească copiii, la ce ajuta ele și cum dezvoltă imaginație. A folosit aproape aceleași cuvinte și descrieri pe care le-am folosit eu cand i-am vorbit lui Dante despre cărți :).

Cu alte cuvinte cartea e de citit împreună cu un adult,  de discutat și de povestit pe marginea ei. Noi am împrumutat-o de la Bibliotecă și mă bucur că am ales-o.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

8 thoughts on “In misiune cu Marian -de Marian Godina

 • July 8, 2017 at 7:45 pm
  Permalink

  Multumim pentru recomandare. Am auzit de aceasta, dar nu stiam ca are atatea lectii frumoase.

  Reply
  • July 12, 2017 at 12:29 pm
   Permalink

   nici eu nu stiam ca e asa de complexa, cu dialoguri multe si cu idei utile copiilor. sa o cititi!

   Reply
 • July 12, 2017 at 12:45 pm
  Permalink

  Și eu am tot zis că o cumpăr pentru Alex, dar până în ziua de azi nu am făcut-o. 🙂

  Reply
  • July 12, 2017 at 1:04 pm
   Permalink

   Daca ai ocazia sa o cumperi. E tocmai lavarsta potrivita Alex sa i-o citesti si apoi cand va mai creste sa o cititi impreuna 🙂

   Reply
 • July 12, 2017 at 2:05 pm
  Permalink

  Gata, dau comanda! Pare ca se potriveste ți pentru mai mici!

  Reply
  • July 12, 2017 at 3:15 pm
   Permalink

   da, e o carte utila si pentru prescolari si pentru scolari 🙂

   Reply
 • July 12, 2017 at 8:20 pm
  Permalink

  Sunt un om cu prejudecăți. Nu am fost niciodată până acum curioasă să aflu despre ce a scris Marian Godina. Bine că vorba niciodată să nu spui niciodată se verifică. Așa că o voi citi!

  Reply
  • July 15, 2017 at 2:45 pm
   Permalink

   poate nici eu nu as fi citit cartea daca nu citeam recenzii bune despre ea si nu o gaseam la biblioteca. si despre cea pentru adulti am auzit ca este haioasa si citibilă 🙂

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: