Pupo învață anotimpurile

Când ne-a arătat Mirela Pete prima dată desenul cu Pupo, reacția lui Dante a fost:

 • ce cățel frumos și colorat!

Așa este, Pupo este un cățel cu multe culori care inspiră copiii la joacă și veselie doar când îl privesc. Copiilor le plac personajele vesele, coloare, iar Pupo este un astfel de personaj.

Dar despre ce este cartea Pupo învață anotimpurile?

Ei bine, cartea ne arată o călătorie imaginară prin anotimpuri. Copiii îl însoțesc pe Pupă prin toate cele patru etape ale unui an, primăvară, vară, toamnă și iarnă, descoperind câte ceva din specificul fiecăreia dintre ele.

Pupo este întocmai ca un copil neștiutor ce descoperă lumea și e la fel de nerăbdător ca și acesta.

 • Dacă mă culc acum, pe mâine e vară? întreabă Pupo după ce află că e o zi de primăvară și că vara e aproape.
Pupo cel curios

Cine îl învață pe Pupo anotimpurile?

Cel care însoțește în călătoria imaginară este un porumbel, sugerând parcă un educator răbdător și blând care oferă informațiile una câte una.

Fiecare anotimp este descris în versuri sugestive, folosind cuvinte simple dar descriptive.

Astfel vara este plină de sunetele codrului, de mere zemoase, păsări cântătoare.

Toamna oferă din bogăția ei tuturor: mere, pere, struguri, gutui. Îmi place tare mult cum autoarea, Mirabela Les, a ales să vorbească copiilor despre căderea frunzelor:

”Apoi pomii-au obosit

Și de haină se dezbracă,

Dorm în așteptarea iernii

Sub un strat de promoroacă.”

Și astfel ajungem și la iarnă, cea plină de surprize și de provocări, de obiceiuri și tradiții.

Din păcate, veștile despre iernile ce vor urma nu sunt deloc bune la nivel global și, din câte am tot auzit se pare că în 25 de ani zăpada iernii în România va fi doar o amintire frumoasă din cărțile pentru copii… Noi tot sperăm ca omenirea să se trezească și să se ia niște măsuri serioase în acest sens pentru ca cele patru anotimpuri să fie cu adevărat patru în ținuturile noastre.

Pupo – iarna

Și iată cum, un colț de ogradă plin de culoare și de flori, devine o întreagă carte din care copiii află o mulțime de lucruri alături de Pupo, de porumbel și de pisicuța Miți.

Anotimpurile

Ideea de a prezenta informații sub formă de versuri mi se pare foarte bună, având în vedere că cei mici nu au multă răbdare pentru povești sau cuvinte sofisticate. Autoarea, mamă la rândul ei, a ales foarte bine tonul cărții.

Ilustrațiile cărții

Dar cartea poate fi folosită foarte bine și ca inspirație pentru copii atunci când vor să ilustreze anotimpurile fie în joaca lor fie pentru diversele teme de la școală. Ilustrațiile sunt lucrate în acuarelă de căre Mirela Pete și au colori calde, bine alese, cu elemente sugestive și semnificative pentru fiecare imagine.

Ce copil nu se gândește la ghiocei, fire de iarbă sau păsări călătoare atunci când vrea să picteze primăvara?

Sau ce copil nu ar ilustra toamna cu un coș mare de fructe așezat în mijlocul unei grămezi mari de frunze multicolore?

Felul în care culorile se joacă pe foaia de hârtie e în perfect acord cu  versurile și cu veselia copiilor.

Mulțumim   Mirelei pentru cartea dăruită lui Dante și lui Horia! Horia (2 ani si 9 luni) este încântat de ea și cred că va învăța multe dela Pupo pe măsura ce va crește și va învăța la grădiniță lucruri noi.

Pupo, cățelușul cel vesel și colorat, e un bun tovarăș de joacă pentru cei mici chiar și așa, aflându-se în paginile unei cărți.

Cartea face parte din colecția Pupo învață din care mai fac parte și Pupo învață să numere, Pupo învață să protejeze natura și Pupo și Miți în oraș.

Cărțile pot fi comandate de pe siteul pupo.ro alături de alte jocuri și jucării.

Colectia Pupo

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

5 thoughts on “Pupo învață anotimpurile

 • August 28, 2018 at 8:42 am
  Permalink

  Foarte simpatice sunt cărțile din colecția asta! Cu siguranță, personajul Pupo ii atrage mult pe copii 🙂

  Reply
  • August 29, 2018 at 5:31 am
   Permalink

   Ada este. A ajuns in multe țări chiar.

   Reply
 • August 28, 2018 at 3:08 pm
  Permalink

  Foarte dragut acest catel colorat. Punem pe wish list.

  Reply
 • August 29, 2018 at 4:53 am
  Permalink

  Copiii trebuie să învețe jucându-se, lipsiți de crispare, veseli și binedispuși! Așa ca Dante și Horia. Pupo îi ajută acest lucru, sper. Autoarea textelor, Mirabela Les, a reușit să aducă subiecte interesante în atenția cititorilor, astfel că ei beneficiază de o învățare prin joc și voie bună. Eu m-am străduit să le dau forma cea mai atrăgătoare pentru copii, drăgălășenie și culoare. Plus că aproape toți vor căței și pisici, ceea ce e bine, un animăluț de companie îi face mai sociabili și mai buni! 🙂
  Dante e un copil frumos si destept, iubitor si intelept! E firesc ca Pupo sa rămâna catelul magic, cu pete viu colorate, el este cățelul din poveste, dar sper că Dante va avea propriul sau cățeluș drag! PUPO are admiratori în lumea intreagă! A ajuns in toata țara, dar si in toata Europa, a ajuns si in Canada, USA, si Australia, ba chiar si in Japonia va ajunge în curând! Va pup, spor la desenat, joacă, colorat, învățat și în tot ce faceți! ❤️

  Reply
  • August 29, 2018 at 5:29 am
   Permalink

   Ce mult ma bucur sa aud ca Pupo a ajuns in toată lumea!
   Catel inca nu ne luăm dar cine știe, dacă ne mutăm la casă cu siguranță da :).

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: