Bradul artificial de calitate – o alegere inteleapta
Sărbătorile vin, sărbătorile vin… dar și discuțiile vin. În fiecare an au loc aceleași discuții: brad natural sau brad artificial?
Eu am început târziu în viața mea să împodobesc brad de Crăciun. Am pornit de la un brăduț mic, de vreo 50cm, artificial, desigur. L-am tot păstrat câțiva ani, așa ciufulit și amărât cum era, deși numai a brad nu arăta el. Am crescut apoi la brazi mai înalți, dar tot artificiali, tot ciufuliți și răsfirați. Niciodată nu pot spune că am fost mulțumită de brazii pe care îi aveam, cei mai mulți fiind pe măsura prețului, adică ieftini și deloc aspectuoși. Eu credeam că dacă iau ieftin fac o mare afacere, dar de fiecare dată regretam.
Anul trecut a fost singura dată când am avut brad natural, bogat și verde așa cum vedeam în filme. De fapt ca în filme a fost și cumpărarea lui, după ce vizitasem în vară o pepinieră de brazi aflată chiar pe insula unde locuiam. Ce m-a mirat pe mine foarte tare acolo, în America, a fost faptul că brazii artificiali care arătau bine erau de câteva zeci de ori mai scumpi decât cei naturali. E drept că și arătau ca și când ar rezista niște ani de zile, nu ca cei pe care i-am avut eu care trebuiau schimbați în fiecare an după ce mai trăgea copilul, se mai cățăra pisica.
Îmi doream și eu să avem un brad ca în filme, care să arate ca cel natural pe care l-am avut anul trecut, dacă se poate și cu efect de ninsoare. La fel de mult visam la o ghirlandă bogată, care să arate ca una naturală, bogată, care să decoreze cu adevărat, nu doar să fie și ea acolo. Cu un colț amenajat ca în fotografie parcă nici nu mai trebuie să înșiri ornamente toată casa. Te culcușești acolo cu un ceai și o carte, sau cu un joc alături de familie, și te simți ca într-o poveste.
După experiența cu bradul natural pot spune așa:
- am adunat ace căzute din brad în mai multe reprize: când l-am montat, când l-am împodobit, când am pus cadouri când l-am strans și încă multe alte zile după ce l-am strâns;
- a fost o adevărată aventură transportul lui, montarea, suportul de brad costa aproape la fel de mult ca și bradul, ne-am murdărit de rășină, am cioplit coada, copiii s-au plictisit, soțul s-a enervat;
- a mirosit a brad dar nu așa cum credeam eu că va mirosi, tot timpul. După câteva zile nici nu mai sesizam mirosul;
- copiii s-au atașat de el ca de o ființă iar cel mic chiar a plâns când a trebuit să îl strângem. Asta înseamnă că copiii percep bradul ca pe ceva viu, ceva ce merită mai multă considerație decât cele câteva zile de sărbătoare, ceea ce implicit m-a întristat și pe mine;
- a trebuit să îl strângem într-un timp mult mai scurt decât am fi vrut, pentru că era doar o singură zi de în care veneau și îi ridicau dar nici în România nu poți ține prea mult un astfel de brad, pentru că se usucă, face mizerie.
Anul acesta aproape că eram decisă să nu mai cumpăr deloc brad, nici natural nici artificial. Copiii și-ar dori brad, dar pe de altă parte sunt și ei conștienți că se consumă prea mult plastic pentru producerea acestora și, pentru că sunt foarte îngrijorați de soarta planetei, au spus că se mulțumesc și cu câteva crafturi confecționate de către ei din carton, materiale textile, conuri de brad și alte asemenea.
Dar acum, după ce am aflat de e-sarbatoare, mă grăbesc să le dau vestea cea bună: vom putea avea brad care va îmbina caracteristicile celui natural cu cele ale unui artificial, având de la fiecare ce e mai bun.
Avantajele bradului artificial 3D:
- va rezista mai mult timp, mai exact mai mulți ani
- va avea un aspect natural, perfect chiar, aspect dat de bogăția ramurilor și de conceptul 3D
- este realizat din plastic ecologic
- are o structura rezistentă și la copil mic și la pisică cățărătoare (deși deocamdată nu mai avem pisică, dar dacă îl vom ține mai mulți ani sigur vom avea din nou)
- putem alege orice culoare vrem noi: verde închis, verde proaspăt, alb, mov, nins. auriu
- va fi mai ușor de montat, de întreținut și de strâns: nu vom mai fi nevoiți să adunăm grămezi de ace și nici nu ne vom mai lipi pe mâini și pe haine de la rășină
- economia în bani pe care o vom face pentru că un astfel de brad înseamnă o singură investiție care va dura chiar și 10 ani, nu vom mai fi nevoiți să vânăm oferte la brazi în fiecare an și, după ce facem calculul, să vedem că tot am cheltuit mai mult decât a meritat
- economia în timp, pentru că nu va mai trebui să mergem an de an să căutăm, să prospectăm, să cumpărăm alt și alt brad, ci doar îl vom despacheta pe cel pe care îl avem deja și care va arăta la fel de bine ca și în anii precedenți.
În plus găsim alături de acești brazi și ghirlandele acelea la care visez eu și luminițele care dau farmecul sărbătorilor și fac atmosfera specială în casă.
Un alt aspect de luat în considerare, mai ales în acest context în care ne aflăm, este faptul că putem comanda bradul, ghirlandele, luminițele și alte decorațiuni, direct de pe site, fără să fim nevoiți să mai mergem în magazine, să ne înghesuim și să riscăm inutil. De altfel acești brazi nici nu sunt de găsit în lanțurile comerciale din orașe sau la marii re-taileri online. Eu zic că e un plus, pe lângă cele enumerate mai sus.
Pentru că mai e puțin până la 1 decembrie, data la care noi împodobim deja bradul, eu mă grăbesc să dau deja comandă. Voi ce culoare de brad vă doriți anul acesta? Ce combinații de culori vreți să folosiți?
Articol scris pentru Superblog 2020.
Ce frumosi sunt! Minunati!
Chiar sunt altceva. Eu chiar vreau sa dau comanda 🙂
Și eu aș opta pentru un brad artificial numai ca să nu mai strân ace de pe jos mereu…
Asa Este. E in aspect de luat in calcul, cum am si scris.