Colecția de bijuterii din sticlă de mare
Una din convingerile mele este că putem găsi adevărate comori chiar lângă noi.
Tot ce avem de făcut este să fim atenți, să le simțim și să le îmbrățișăm.
Sticla de mare
Din această convingere s-a născut colecția de mărțișoare ”Dor de mare”.
Încă din cele mai vechi timpuri oamenilor le-a plăcut să se împodobească.
Mai întâi au folosit, desigur, elemente ale naturii. Pentru că da, ei știau ceea ce noi azi redescoperim: natura ne oferă adevăratele comori.
Dacă despre scoici, pietre sau lemn știam deja, despre sticla de mare nu știam absolut nimic.
Am aflat însă de la Laura Frunză că pe malurile mărilor și oceanelor se găsesc mici bucățele de sticlă aduse de valuri din adâncuri și lăsate să se odihnească alături de alte elemente naturale.
Sunt bucăți de sticlă ce au fost șlefuite de-a lungul multor ani, purtate pe sute și mii de kilometri de ape, sparte și izbite de stânci și țărmuri.
Sticla de mare – sursa de povești și imaginație
Cum au ajuns aceste bucăți de sticlă în valurile apelor nu avem de unde să știm. Cum nu putem afla nici ce fel de sticle au fost, ce au conținut.
Ne putem întreba dacă licoare din ele a fost băută la bucurie sau la tristețe. Poate a fost băută la vreun banchet fastuos, cu multe feluri de mâncare, cu domni și domnițe îmbrăcați elegant, cum doar în vremuri îndepărtate aveau loc.
Imaginația ne poate purta oriunde vrem noi și oricât de departe în trecut vrem, doar privind un banal ciob de sticlă.
Colecționarea sticlei de mare – un hobby interesant
Pentru că Laura chiar iubește poveștile și și-a dorit să aducă aceste povești adunate din vacanțe la ea acasă, a început să colecționeze bucățile colorate de sticlă.
Colecționarea acestor bucăți de sticlă este un hobby des întâlnit în America ,unde obiectele decorative din sticlă au cele mai neașteptate forme și culori.
A adunat o colecție frumușică, pe care și-a propus ca într-o zi să o transforme în diverse obiecte de decor, tablouri sau … bijuterii.
Pentru că eu chiar cu asta mă ocup la VavalyArt, cu confecționarea de bijuterii, mi-a propus să fiu mesagerul poveștilor ei în lume.
Așa a luat naștere colecția de bijuterii ”Dor de mare”.
Cum se fac bijuteriile din sticlă de mare:
Mai întâi bucățile de sticlă se spală bine cu apă și săpun.
Apoi se ung cu ulei pentru ca aspectul lor să fie îmbunătățit, să strălucească și să capete o finețe aparte. Se folosește ulei natural, de corp, nu de gătit.
După ce se usucă, fiecare bucată este luată și îmbrățișată de către sărma modelatoare, așa cum altă dată era îmbrățișată de valurile mării. Aici nu există nici un plan. Sârma ia orice formă vrea ea, minuscula bucată de sticlă ghidează mâna artizanului și uneltele de meșterit. Uneori iau naștere bucle, alteori iau naștere linii, alteori sârma se împletește în complicate dantelării.
Niciodată nu știu ce va ieși, dar de fiecare dată mă bucur de surpriza obținută.
Fiecare bijuterie astfel obținută este unică. Nu pot fi făcute două bijuterii la fel, pentru că nici bucățile nu au aceeași formă.
Am confecționat pandantive ce pot fi dăruite ca și mărțișoare în această perioadă a anului.
Avantajul este că pot fi purtate în orice anotimp, pentru că dorul de mare, de soare și de vacanță este tot timpul cu noi.
Fiecare pandantiv are un șnur verde pentru a fi purtat imediat.
Ca parte din colecția de mărțișor, fiecare pandantiv este însoțit de un cartonaș cu povestea colecției și cu șnur de mărțișor.
Mesajul bijuteriilor cu sticlă de mare
Unicitatea bijuteriilor ne amintește de unicitatea noastră.
Faptul că pentru a ajunge la frumusețea de acum aceste piese au trecut printr-un proces îndelungat și deloc ușor ne amintește de parcursul nostru în viață. Uneori suntem mângâiate de raze de soare și însoțite de noroc, alteori furtunile și valurile vieții ne poartă de colo colo fără să știm unde vom ajunge.
Să vedem frumusețea din noi, să ne prețuim ca pe adevărate comori! – acesta este mesajul pe care vrem să îl transmitem prin colecția ”Dor de mare”.