Cumpără și dăruiește cu Vindem-ieftin.ro
Se spune că e mai frumos să dăruiești decât să primești.
Aș putea să confirm că așa este. Atunci când dăruiești simți o bucurie imensă, de parcă ai primi tu însuți un cadou.
De-a lungul timpului am trecut prin diferite stadii ale ”dăruitorului”. Era o vreme în care simțeam nevoia să dăruiesc cu orice preț. Cu orice preț însemnând chiar a mă neglija pe mine, a pune pe locul doi sau trei orice altceva și a pune pe primul loc nevoia altuia.
Pentru că a dărui nu este doar despre a face cadouri. Este vorba și despre a ajuta, a fi prezent în viața altcuiva, a participa la acțiuni de tot felul având ca scop acoperirea unei nevoie sociale.
Mi-a luat câțiva ani să înțeleg că nu mai simțeam bucuria dăruirii atunci când eu nu mai aveam grijă de nevoile mele.
Am înțeles astfel că a dărui vine din prea plin, nu din gol. Așa cum fac copiii când sunt generoși. Copiii mereu vor fi atenți întâi la nevoile lor și abia apoi vor dărui. Da, vor dărui jucării cu amândouă mâinile dacă dulapul lor dă pe dinafară.
Cam așa e și cu dăruitul.
Multă vreme mi-am făcut procese de conștiință că nu pot dona bani pentru toate cauzele care îmi ieșeau în cale.
Dar dacă eu eram abia pe linia de plutire, dacă eu aveam paharul cu resurse gol, a dărui ultima resursă mi-ar fi adus frustrare, nu bucurie.
Am înțeles astfel că a dărui nu e doar despre bani. Avem și alte resurse la îndemână, în afară de cele financiare.
Timpul este una din resursele de care dispunem zi de zi și depinde de noi cum o consumăm.
Obișnuim să spunem că nu avem timp, dar realitatea e că uneori nu e vorba de ore sau zile, ci doar de a fi prezent la un moment potrivit și a sprijini un om, a ajuta un copil, a ține o lecție la o clasă de copii, a face curat în parcul de lângă bloc. Sunt multe modalități prin care ne putem dărui timpul nostru.
De câteva luni sunt bibliotecară la o filială mică, de cartier.
Încă din primele clipe când am primit această oportunitate am simțit că pot dărui din plin timpul și brațele mele, plus toate cunoștințele acumulate în atâția ani de freelancing, pentru a contribui în mica comunitate a cartierului. Având deja experiență în lucrul cu copiii, mi-am dorit să amenajez aici un spațiu prietenos, în care copiii să vină cu drag să își petreacă timpul. Am reamenajat spațiul, am reorganizat, am reevaluat fondul de carte, am dat drumul activităților și atelierelor pentru copii, am făcut ore de lectură, am făcut teme cu ei, orice știam că le face plăcere copiilor.
Experiența mea legată de cărți, de recenzii, se reflectă în munca mea de zi cu zi cu cititorii.
Satisfacția pe care o am acum, dăruind timp, energie și cunoștințe în rândul cititorilor este mult mai mare decât era înainte, când organizam acțiuni ca și antreprenor. Da, și atunci aveam satisfacție prin contribuția pe care o dăruiam, dar, pentru că aveam și obiective financiare de atins, parcă nu era la fel.
Revenind la resursele financiare, am înțeles că fiecare leu contează atunci când este vorba de a contribui la campanii mari, organizate la nivel național. Doi euro pe lună reprezintă o sumă de care familia mea se poate lipsi. Deși nu e o sumă mare, faptul că multe familii aleg să doneze câte doi euro contribuie la construcția de spitale, la ajutarea a diverse asociații. Am mai multe asociați către care lunar donez câte doi euro pe lună și de fiecare dată când primesc mesajul acela de mulțumire pentru donația mea simt că am contribuit cu ceva în societate.
Chiar și atunci când fac cumpărături online pot adăuga 5 sau 10 lei la suma pe care o plătesc. Având în vedere volumul mare de vânzări pe care îl fac magazinele online, campaniile lor sunt adevărate succese. M-am bucurat așa de mult când am aflat de succesul unei campanii promovate de o librărie online de la care cumpăr des cărți, de parcă eu aș fi construit eu acel obiectiv al campaniei.
Apropo de astfel de campanii, am aflat că Vindem-Ieftin.ro și-a propus să sprijine persoanele afectate de inundațiile din județul Galați.
Astfel, Depozitele virtuale renunță la adaosul comercial și susțin reconstrucția caselor afectate de inundații prin mobilizarea a peste 50 de francizați și angajați.
Echipa a decis să renunțe complet la adaosul comercial pe toate materialele de construcții achiziționate de la cei peste 300 de parteneri – producători și importatori de materiale de construcții din rețeaua Vindem-Ieftin.
„Am înțeles că nu putem sta deoparte în fața unei astfel de tragedii.
Nu oferim materialele gratuit, dar renunțăm la adaosul nostru comercial, negociem cu fabricile și intermediem întregul proces de la ofertare până la livrare, pentru a asigura cele mai bune prețuri pentru cei afectați”, a declarat Cosmin Raileanu, fondatorul Vindem-Ieftin.
Printre materialele livrate se numără:
- 100 de găleți de var lavabil și 100 de trafaleți,
- 15.000 mp de termosistem,
- 2.000 de găleți de tencuială decorativă,
- 4 tiruri de cărămidă,
- 2.000 mp de țiglă metalică,
- 500 de plăci de OSB, și multe altele.
Spiritul de comunitate înseamnă puterea lui împreună, înseamnă sprijin atunci când e nevoie, înseamnă dăruire necondiționată. Doar împreună se poate construi o țară.
Iar țara înseamnă oameni. Oameni care să rămână aici și să construiască, să își dorească să fie parte din acest pământ pe care chiar și cei plecați încă îl numesc acasă.
Inițiativa “reConstruim acasă” își propune să abordeze această realitate construind comunități și oferind mijloacele necesare pentru realizarea proiectelor.
A dărui are multe forme, după cum și nevoile au forme diferite.
Eu mă bucur să aflu că oamenii au rămas oameni, că atunci când se întâmplă un necaz semenii sar să îi ajute pe cei aflați în suferință.
Articol scris pentru Super Blog 2024