Eurovision – pe margine

Vuieste presa, vuiesc blogurile, vuiesc retelele de socializare de sâmbata noaptea încoace. Motivul? Controversatul Eurovision.  Un nou concurs o noua controversa.

Nu le am eu cu muzica si am recunoscut asta. Nici concursurile de gen nu le urmaresc. Desi, probabil ca de acum încolo voi fi mult mai atenta la anumite aspecte si la anumite concursuri având un copil ce a pornit pe aceasta cale a muzicii. Probabil ca multe concursuri îl asteapta si pe el si multe controverse.

Nu, nu am facut o comparatie fortata ci doar o mica legatura.

Astazi mi s-a facut dor sa ascult Queen. Da, Queen cu Freddie Mercury si vocea lui inconfundabila. Am ascultat împreuna cu copilul, folosind prilejul pentru a-i prezenta si lui putin din muzica cu care atâtia tineri din generatia mea au crescut, din a carot muzica multi din noi am învatat limba engleza altfel decât în carti, în ale caror versuri am aflat despre dorinta de libertate dar si despre adevarurile lumii de dincolo de granitele tarii noastre.

Altceva însa vreau sa spun acum. Va mai amintiti cât de controversat era si el? Va mai amintiti cât de condamnat era de o anumita opinie publica? Va amintiti cum vocea cadea pe planul doi atunci când se vorbea despre omul Freddie Mercury?

Si totusi, în ciuda controverselor, muzica celor de la Queen  rasuna si astazi iar mesajele transmise atunci sunt înca de actualitate. Generatii dupa generatii se inspira din muzica lor.

Recunosc, comentariile pe care si eu le-am facut la adresa concurentului Austriei, comentarii de “baba conservatoare” cum singura m-am exprimat. Apoi mi-am dat seama ca totul nu este decât imagine de marketing, ca totul înseamna mutare gândita, analizata, ca nu este nimic spontan. Si m-am gândit câti oameni au fost pacaliti astfel crezând ca au votat un om diferit, excentric dar cu niste calitati vocale. Despre astea din urma nu ma exprim ca nu îmi permite urechea muzicala din dotare.

Dar stiti cine o sa decida în final daca acest câstigator este cu adevarat câstigator? TImpul. Daca melodia, vocea, talentul si palmaresul sau vor trece proba timpului atunci da, putem vorbi despre un câstigator adevarat. Altfel, e doar un sezonier trecut prin pleiada concurentilor acestui concurs.

Si nici nu cred ca acest tip de câstigator va deschide o usa catre din ce în ce mai ciudati concurenti. Iar daca o va face, pâna la urma, cred ca toate aceste manifestari trebuiesc luate doar ca niste acte artistice bine exploatate din punct de vedere al marketingului. Nu trebuiesc luate drept modele de urmat si nici sa ne speriem ca lumea s-a întors cu susul în jos. Poate pentru moment pare asa. Dar îsi revine repede la firescul care i-a fost dat.

În final va las în compania celor de la Queen:

 

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: