Meniu de weekend
Oricât de moderne ar fi gospodinele din ziua de azi, oricât ar încerca sa evite bucataria, pâna la urma nu prea au încotro si macar o zi pe saptamâna tot petrec acolo mai multe ore decât si-au propus.
Cam asa si cu mine. Daca în timpul saptamânii reusesc sa improvizez retete rapide, usor de facut, în weekend recuperez. Saptamâna trecuta spuneam ca am avut ca sursa de inspiratie cartea mamelor noastre, Sanda Marin. Saptamâna aceasta am cules unele retete de la prietenele mele din online, mai pricepute si mai harnice decât mine.
1.Am început cu varza de post cu orez si mamaliga, o reteta interesanta ce mi-a atras atentia de cum am vazut-o La Iuliana pe blog. E un fel de soi de sarmale de post, dar desfacute si amestecate. Orezul i-a dat acea satietate, numai buna pentru a constitui un prânz consistent. Pot spune ca a fost un succes, având în vedere ca a trecut testul sotului, el fiind cel mai pretentios la varza gatita.
2. Cât m-am mai harnicit eu prin bucatarie am fiert si niste fasole alba, cu bobul mare, cu scopul precis de a face o iahnie de fasole ca la mama acasa, din aceea cu ceapa prajita si bulion (de casa) deasupra, cu un pic de usturoi, atât cât sa îi dea gust, nu si miros. Chiar daca ceapa prajita nu prea mai intra în preferintele mele, azi am decis ca o data pe an merge.
3. Daca tot eram cu boabele fierte, sotul m-a provocat si la un bors de fasole, dar fara bors. Pentru ca s-a oferit sa curete si sa taie radacinoasele, i-am facut pe plac. Bors nu vrea pentru ca nu îi place gustul celui de cumparat si cum nu m-am apucat înca de facut bors în casa… am acrit si eu cu suc de rosii (tot de casa 🙂 ).
4. Pentru ca una din cele mai grele teme de gândire de când a început Dante scoala mi se pare pachetul pentru scoala, am facut si un pate de casa din ficatei de pasare. Încerc sa îi dau în fiecare zi câte un sandvici mai consistent dar e destul de dificil sa improvizez nefiind consumatori de preparate din carne. Am mai luat eu uneori câte o bucata de muschi, sunca de pui, dar sincer toate mi se par oribile si nici el nu le manânca cu placere, desi el mi-a cerut spunând ca la scoala copii au salam si îi este pofta. Offf , ultimul salam cumparat a fost execrabil. Nu îmi mai trebuie. Poate daca mi-as permite sa cumpar din acelea bio… dar cu nu îmi permit folosesc ciupercile si brânza pentru sandviciuri.
5. Pentru desert eram foarte nerabdatoare sa încerc trufe de ciocolata cu brânza si nuca de cocos, o reteta pe care Claudia mi-a recomandat-o cu drag. Cel mai greu mi–a fost sa gonesc baietii din bucatarie, ca erau cât pe ce sa mînânce toata ciocolata de menaj si nu mai aveam în ce înveli trufele. Sunt excelente, vi le recomand cu caldura. Eu dupa ce le-am facut îmi tot gaseam drum pe la frigider sa mai fur câte una. Copilul le-a devorat pe nerasuflate. Gustul de brânza, cocos si ciocolata se îmbina excelent.
6. Tot pentru pachetel (daca va mai ramâne macar pâna luni vreun pic) dar si pentru noi, ca de duminica, am facut si un chec cu cacao si nuca de cocos. Acum sincer sa zic nu prea înteleg eu diferenta dintre pandispan si chec, eu le fac cam la fel. Am folosit si cacao si carob, o combinatie de gusturi deosebita.
Cam asta am mesterit eu azi în bucatarie. Voi ce meniuri ati avut azi în program?