De la lampile cu petrol la corpuri de iluminat led

Cu fiecare iarna ne pregatim de sarbatoare. Cu fiecare iarna mai numaram un an. Cu fiecare iarna ne pregatim sa decoram casele, strazile, inimile. Casele cu frumoase decoratiuni , cumparate sau mesterite cu migala. Inimile cu planuri si proiecte pentru ce va fi, cu bilanturi si priviri în urma catre ce a fost. Iar strazile cu ce altceva decât cu lumini.

Poate în timpul anului nu le mai observam. Stim ca sunt acolo, ne bucuram când iesim pe strada si nu trebuie sa ne luptam cu întunericul. Poate nici nu ne mai gândim la aspectul asta. Îl luam ca pe ceva normal pentru timpurile noastre. Poate când vreun stâlp nu este aprins sa remarcam acest fapt si sa ne gândim ca sigur va veni cineva si îl va schimba.

Dar ne mai gândim noi oare cum era în alte vremuri? Cum era atunci când electricitatea nu fusese descoperita? Ne amintim poate de asta atunci când mai citim în câte o carte despre felinarele ce strajuiau strazile, despre îndragostitii ce se priveau în ochi la lumina palida ce o raspândeau acestea. Sau poate mai citim despre facliile cu seu ce luminau portile hanurilor.

Citind despre istoria iluminatului public ai însa surpriza sa afli ca preocuparea pentru acest aspect vine tocmai din antichitate sub cele mai diverse forme. La început nu era vorba despre iluminat public ci de asigurarea unui spatiu luminat în fata locuintelor celor înstariti.

Dar nevoia de a lumina strazile oraselor venea nu din nevoia unui confort ci mai ales din nevoia de siguranta pentru calatorii întârziati, pentru cei aflat în tranzit dar chiar si pentru cei din locuinte. Parisul este cel mai mult amintit în scrierile vremurilor pentru faptele petrecute sub adapostul întunericului.

Toti mai marii urbelor au început sa se preocupe de gasirea celor mai bune solutii pentru ca nu doar centrele oraselor sa fie luminate, ci si periferiile. Desigur, pâna la acest pas a fost drum lung.

Petrolul lampant a reprezentat una din solutiile salvatoare ale începutului de secol XIX. România s-a aflat în vârful orasului ce s-au aliniat noilor tendinte de urbanizare iar în 1857 Bucurestiul devine primul oras din lume cu un iluminat public cu petrol lampant produs de fabricile din Ploiesti.

index

Lucrurile însa s-au simplificat atunci când electricitatea a fost descoperita si a început sa fie cunoscuta si folosita pe scara larga. Din nou un oras românesc s-a facut remarcat, Timisoara devenind primul oras de pe continent cu un sistem de iluminat public în întregime electric.

Astazi privim cu bucurie strazile feeric luminate si rareori ne gândim ce anume raspândeste lumina aceea. Dar schimbarile se petrec la fel de revolutionar si în zilele noatre. Imensele spatii comerciale, magazinele feeric luminate, vitrinele atragatoare, sedii de firme sau de institutii, toate acestea folosesc astazi corpuri de iluminat led, cu mult mai performante, mai economice si mai spectaculoase decât clasicele becuri.

Chiar si în locuintele noastre preferintele se îndreapta spre aceste moderne mijloace de luminat, atât din motive economice dar si de design. Dupa cum se vede, revolutia iluminatului continua si asta datorita uimitoarei minti umane care nu se opreste niciodata din a cauta cele mai bune mijloace pentru a-si spori confortul si de a evolua.

led-lights_ro

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: