Hector in cautarea fericirii

Ieri, 20 martie, se spune ca a fost Ziua Fericirii. Desi nu cred ca trebuie sa fie o zi anume pentru a fi fericiti, îmi place ideea de a celebra acest sentiment frumos de care merita sa ne aducem aminte în fiecare zi.

Am inclus în programul zilei de ieri si filmul Hector în cautarea fericirii, fiind curioasa de povestea omului ce a plecat în lume pentru a afla de ce sunt fericiti oamenii.

index

Hector e un psihiatru cu o viata linistita si monotona de care se simte chiar foarte multumit. Nu îsi pune întrebari si nu doreste complicatii asa ca el crede ca este fericit. O pacienta cu talente de clarvazatoare declanseaza în mintea lui multime de întrebari pe care tot evitase sa si le puna. De aceea decide sa plece într-un fel de calatorie de studiu pentru a afla ce îi face pe oameni fericiti. E si acesta un motiv de a pleca în calatorie, bun de inclus în profilul calatorului pe tarâmuri îndepartate.

Nu voi povesti derularea calatoriei sau întâmplarilor ci voi puncta câteva idei care mi-au placut mult din film.

Unul din calugarii tibetani ce stiau sa se bucure ca niste copii de adierea vântului si de frumusetea naturii îi spune curiosului doctor:

0b2872e7fd2e877bcf03040de48f8213

“Evitarea nefericirii nu este drumul spre fericire.”  – un adevar pe care ar trebui sa ni-l amintim de câte ori ne lamentam de nedreptatile, de obstacolele si tristetile care ne ies în cale. Ar trebui poate sa le privim ca pe niste caramizi ce se aseaza frumos pentru a construi propria noastra fericire.

Reactia doctorului în momentul în care scapa dintr-o situatie absurda si foarte periculoasa întareste din plin aceasta afirmatie. Cu adevarat fericit s-a simtit când si-a dat seama ca este viu si asta e tot ce conteaza.

“În copilarie totul era perfect. La maturitate nimic nu mai este ok, totul este gresit” . Adultul are tot timpul tendinta de a analiza si de a despica firul în patru pentru a afla el de ce se întâmpla, care sunt consecintele si mai ales motivele pentru care cutare sau cutare întâmplare a avut loc. Copilul se bucura pur si simplu de orice este pe lume.

“Ascultarea este iubire. ”

“Cu cât ne concentram mai mult pe fericirea personala cu atât aceasta ne scapa” .

Si cea mai frumoasa replica din film:

“Toti avem OBLIGATIA de a fi fericiti.”

Asa este. Din respect pentru viata care ne-a fost data avem obligatia de a fi fericiti.

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: