Paine si maine – un proiect Lidl Romania

Tuturor ni se intampla din cand in cand sa spunem ca numai avem ce sa mancam, ca frigiderul este gol, ca nu stim ce sa dam copiilor la scoala la pachetel, in special in perioada dinainte de salariu cand resursele financiare sunt pe sfarsite precum si cele alimentare.

De cele mai multe ori insa este doar o usoara exagerare si intotdeauna gasim solutii pentru ca micutii nostri sa nu plece cu burtica goala la scoala si nici sa petreaca astfel intreaga zi. Cel putin nazdravanul meu nici nu concepe sa plece la scoala fara sa manance si fara cel putin doua feluri de mancare in ghiozdan. Spune ca daca nu mananca suficient nu poate sa se concentreze si sa fie atent la ore. Si eu il cred pentru ca si noi, adultii, functionam tot la fel.

Din pacate exista prea multi copii chiar si in tara noastra care nu au acest noroc, prea multi copii care nu stiu ce este acela un mic dejun, pentru care o masa calda reprezinta un lux, pentru care cornul si laptele de la scoala inseamna masa unei zile.

Exista prea multi copii pe care parintii ii opresc din a mai merge la scoala pe motivul ca nu au ce sa le dea de mancare, ca nu au cu ce sa ii hraneasca, copii care stau la mila asistentei sociale si a comunitatii.

E adevarat, atunci cand parintii nu sunt destul de responsabili sau potenti financiar, copiii acestia cad in responsabilitatea comunitatii. De aceea e de salutat inintiativa Lidil Romania care doneaza 100 000 de euro catre World Vision Romania pentru proiectul “Paine si maine”.

Peste 200 de școlari din Dolj ș i Vâlcea vor beneficia de o masă caldă și sprijin în educație, în cadrul proiectului „Pâine și Mâine” demarat de World Vision, în parteneriat cu Lidl România. Programul, pentru care compania a donat suma de 100.000 euro, va oferi sprijin pentru peste 2500 de copii din zonele defavorizate ale țării. Obiectivul final al proiectului este reducerea ratei abandonului școlar, care în prezent depășește 18% în România (comparativ cu media UE, de 11%).

Etapa pilot a proiectului

În România, 74% dintre cazurile de abandon școlar se înregistrează în mediul rural, unde 20%[1]dintre copii renunță la dreptul la educație după doar 8 clase. Acest număr crescut într-un ritm accelarat în ultimii 5 ani, un studiu efectuat de către World Vision România indicând ca principale cauze sărăcia (45%) și rezultatele slabe la învățătură (37%).

Din dorința de a se implicaactivînsoluționareanevoilorcomunității locale, Lidl România a donat către World Vision România suma de 100.000 euro, pentru a susține lansarea etapei pilot a proiectului „Pâine și Mâine”. Astfel, în 20 aprilie, 213 școlari, din 6 sate din județele Dolj și Vâlcea, au beneficiat de prima masă caldă sprijin în realizarea temelor.

Masa elevilor este compusă din felul întâi, fel principal și desert și este asigurată de o firmă specializată înastfel de servicii, care corespunde tuturor standardelor de calitate și siguranță alimentară. După finalizarea prânzului, copiii desfășoară activități extrașcolare timp de 2 ore, sub îndrumarea unui cadru didactic. Prin acest program, cei mic ibeneficiază atât de necesarul de nutrienți pentru o dezvoltare normală – fizică și cognitivă, câtși de sprijin în continuare a procesului de învățare și fixarea noțiunilor esențiale, totul într-un mediu controlat și stabil.

„Ne bucurăm că am reușit, împreună cu World Vision România, să aducem acestproiect la viață. Am apreciat  încă din prima clipă viziunea pe termen lung a programului și faptul că răspunde uneinevoi esențiale a societății actuale. Acești copii au nevoie de toată susținerea noastră pentru a se dezvolta frumos și pentru a avea acces la lucrurilepe care mulți dintre noi le considerăm normale. Noi credem că împreună putem contribui la un viitor mai bun și sperăm ca acestasă fie doar primul pas către un parteneriat strategic de durată.”, declară Maria Pârvuleasa, PR & CSR Manager Lidl România. ”

De retinut este si faptul ca, fiecare dintre noi poate contribui la acest proiect, donand o mica suma de bani. Ce ar fi ca, de acum incolo, de cate ori mergem la cumparaturi pentru a ne aproviziona, sa ne gandim si la acesti copii si sa alocam macar 2 euro din bugetul nostru, bani ce pot reprezenta de exemplu o reducere pe care am gasit-o la unele produse, sau o economie prin faptul ca am renuntat la un mic rasfat? Cred ca picatura cu picatura se aduna.

“Pentru susținerea unui copil în proiect este nevoie de 270 lei pe lună, sumă ce acoperă costul unui prânz complet, precum și costurile aferente activităților extrașcolare pentru cele 20 de zile lucrătoare ale lunii. Astfel, pentru a atinge obiectivul setat – de 2500 de copii ajutați prinintermediul acestui proiect, World Vision România încurajează și donațiile individuale. Toți cei care doresc să  contribuie la susținerea educației copiilor defavorizați din mediul rural o pot face prin intermediul site-ului www.painesimaine.ro sau prin transmiterea unui SMS la numărul 8844, cu textulPAINE, prin care pot dona2 euro lunar pentru susținerea programului.”

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

One thought on “Paine si maine – un proiect Lidl Romania

  • May 11, 2016 at 5:53 pm
    Permalink

    Cinste lor! De asemenea campanii să tot auzim… 🙂

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: