Trei cărți de la editura Integral

Aventurile Căpitanului Ronț – de Vlad Stoicescu

Un copil, doi copii… ăăă, pardon, un animăluț, două animăluțe pornesc în marea aventură. Cât de mare? Cam cât o livadă. Vi se pare că e mică? Voi credeți că o livadă e mică pentru un hamster, o veveriță, un porcușor de guinea și un dihor? Ia amintiți-vă cum erați voi la vârsta de patru sau cinci ani când plecați în exploararea grădinii bunicilor, a livezii sau chiar numai a curții. Toate astea erau imense pentru voi, așa e?

Așa sunt și prietenii din carte mânați de curiozitatea lui Ronț într-o mare aventură: aceea de a găsi comoara din fundul livezii. Cine este Ronț? Păi, este ”doar un hamster”. Dar tocmai pentru a demonstra că nu este doar un hamster Ronț  o pornește în aventură, o pornește alături de prietenii lui evadând din casa în care avea libertate de mișcare câtă  vroia. Dar ce copil se mulțumește doar cu atât? Ce copil nu este curios să afle ce e dincolo de pereții casei?

Cartea este un bun prilej pentru prichindei de a aflat și câteva detalii despre locul acela unde se învață multe lucruri utile numit școală, este un bun prilej să afle despre prietenie și ce înseamnă munca în echipă. Este o carte despre copii deghizați în mici animăluțe tocmai pentru a o face mai accesibilă înțelegerii celor mici. Ce copil nu se visează pirat plecat să cucerească mările sau măcar livada bunicilor? Alături de Ronț își poate pune imaginația la treabă si poate trăi toate emoțiile ce decurg din această explorare.

Prostia omeneasca, Fata Babei și Fata Mosului

de Lidia Batali

Se tot spune că ai noștri copii nu mai pot citi aventurile lui Ion Creangă sau poveștile care nouă ne-au încântat copilăria pentru că limbajul acela greoi, arhaismele și întortochelile de fraze folosite în acea epocă nu mai sunt înțelese de către ei. Așa este și e de înțeles. Poate că nici noi nu prea înțelegeam toate cuvintele, poate nici noi nu înțelegeam toate situațiile, dar aveam mai multă răbdare să studiem, să aflăm, să înțelegem, să căutăm sensuri.

Copiii de acum au alt ritm de a asimila informațiile, de a cunoaște mediul înconjurător. Pentru ei e mai ușor să înțeleagă sub formă muzicală, sub o formă mai ușor accesibilă, să își imagineze situațiile altfel decât o făceam noi.

De aceea felul în care Lidia Batali a ales să transmită tinerei generații poveștile ce ne-au fascinat odată pe noimi se pare un mod mult mai facil de a le face cunoscută povestea. Pentru că până la urmă povestea, morala, tipologia personajelor, situațiile hilare sunt cele care fac miezul poveștii.

Pentru noi poveștile Prostia omenească și Fata babei și fata moșului sunt povești clasice, care ne amintesc de copilărie. Dar când sunt mici copiii nu prea au răbdare să le citești povești sau sunt mult mai atrași de versuri. Cel puțin așa a fost la mine cu băiatul cel mare. Până la patru ani poeziile au fost favoritele lui. Poezia, prin muzicalitatea și rima ei, îl îndeamnă să memoreze cuvinte, să vrea să completeze el versul, și astfel devine mult mai interactivă toată trebușoara asta cu spusul poveștilor.

Ilustrațiile de Șerban Andreescu sunt și ele atractive, amuzante, sugestive și foarte colorate. Sunt elemente de simboluri tradiționale, ștergare, căpițe de fân, tot felul de scene care îndeamnă copilul să pună întrebări. Iar părintele, altă dată cititor de Ion Creangă sau posesor de bunici la țară, cu siguranță va găsi cuvintele potrivite să răspundă.

Ghiță Pușculiță – Idei de afaceri pentru juniori

de Nana Pitz

Aveți și voi copii care sunt tot timpul cu gândul la cum să facă bani? Aveți și voi copii  cu idei de afaceri?

Al meu de mic a fost în continuă căutare de soluții pentru a face câte un bănuț. Într-o vară și-a mobilizat trupa de copii de la bloc, au meșterit evantaie și au început să le vândă trecătorilor.

Altă dată a vrut să scoată pisica la mângâiat si să ceară bani de la oameni pentru asta.

De curând a avut o fixație pentru a-și face o fabrică de ciocolată.

În nădejdea că o carte îi va aduna un pic ideile la un loc și îi va arăta că drumul ăsta este posibil, am dorit mult cartea Idei de afaceri pentru juniori.

Ei bine, cartea exact asta prezintă: o colecție de idei, care mai de care mai interesantă, despre cum poate un prichindel să facă rost de bani. De la plimbatul câinilor vecinilor la reparator de biciclete sau preparator de limonadă în parc, în carte găsim fel de fel de idei.

Cartea începe cu un test fulger care să pună copilul față în față cu el însuși:

  • Care este talentul tău?
  • Ce vrei să vinzi?
  • Cui? Unde?
  • Cum te promovezi?
  • Tu ai cumpăra ceea ce încerci să vinzi?

Iată întrebări la care de fapt oricine care are de gând să înceapă o afacere trebuie să răspundă pentru a porni cu încredere pe noul drum.

Partea a doua a cărții prezintă concret ideile de afaceri, unele însoțite de exemple concrete ale unor oameni care au reușit să facă avere pornind chiar de la acele idei. Încurajator, nu-i așa?

Următoarea secțiuune este destinată citatelor celebre, citatelor motivaționale ale celor ce au schimbat lumea.

Ei, dar ce ziceți de partea în care sunt prezentate primele slujbe ale celor mai bogați oameni din lume? Eu cred că mulți dintre noi, la vârsta copiilor noștri, credeam că oamenii bogați au fost mereu bogați și nu prea credeam că ei au ajuns așa muncind încă de mici. Iată cum aflăm că magnatul care conduce una din cea mai mare companie de prelucrare a oțelului din SUA a început să câștide primii bani din culegerea și vânzarea nucilor. Ei, ce ziceți de asta?

Există chiar și o parte dedicată planului de afaceri, pentru că orice acțiune trebuie făcută după un plan, organizat, cu un scop și o finalitate.

Dacă tot vorbim de finalitate avem și idei despre cum pot fi cheltuiți banii astfel încât satisfacția să nu fie doar cea de ordin material ci și spiritual, sufletesc:

  • cumpără cărți pentru biblioteca școlii
  • inițiază proiectul unei burse pentru un coleg de clasă
  • cumpără și plantează un copac
  • distribuie pe stradă flori tuturor oamenilor în vârstă și altele mai mult sau mai puțin realizabile.

Eu cred că este un bun început această carte și pentru educația financiară a copiilor, pentru a le da încredere în ei și a le da speranța că pot reuși în viitor să răzbească în viață, oricât de imposibil pare uneori să reușească.

Toate aceste cărți se găsesc la Editura Integral, editură ccu ofertă generoasă pentru copii  și adolescenți.

Apropo de adolescenți, tocmai a fost lansată și cartea Picată din cer, best seller internațional pentru adolescenți. Pe mine m-a făcut tare curioasă descrierea acestei cărți și cred că ne-ar ajuta un pic și pe noi, părinții, să păttrundem în lumea complicată a acestei vârste.

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

One thought on “Trei cărți de la editura Integral

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: