Provocarile generatiei Alpha

Cine ești?

Sunt un copil de 10 ani și îmi doresc să schimb lumea.

Cum ești?

Sunt visător, vesel, copilăros, creativ.

Ce îți place să faci?

Să înveselesc oamenii, să visez, să mă joc, să creez.

E doar un dialog imaginar între mine și copilul meu sau e o descriere sinceră și spontană pe care și-o face copilul de 10 ani?

Are 10 ani și este undeva între copilărie și adolescență.

 

Cum e un copil de 10 ani în ziua de azi? Cum e un copil care a avut libertatea de a spune ce gândește, de a avea inițiativă, căruia creativitatea i-a fost sprijinită încă de când era mic?

Am să vă dau un exemplu:

Eram la un loc de joacă. În jurul nostru câțiva copilași păreau că se plictisesc printre mulțime de obiecte din plastic colorat ce se vroiau a fi jucării. Nimic nu îi atrăgea parcă.

O mare parte din spațiu însă era ocupată de niște piese uriașe de lego. Stăteau și ele stinghere, nebăgate de nimeni în seamă. Până când Dante, copilul meu, mă îndeamnă să ne apucăm să construim o căsuță. Eu îi dădeam cărămizile iar el le așeza după propria fantezie. Timid, încă o fetiță ni se alătură. Apoi un băiețel. Mă retrag într-un colț și încep să îi observ. În mai puțin de 10 minute Dante era director de șantier: dădea indicații, îndruma micii constructori, îi mobiliza pe cei ce nu îndrăzneau. Se stabiliseră deja ierarhii, specializări. Câte unul mai cârcotaș se ridica și el cu pretenții dar dialogul aplana un potențial conflict.

I-am privit astfel mai bine de o jumătate de oră. Locul acela de joacă devenise un mic univers cu reguli și viață, cu lideri și idei.

Copilul meu mi-a confirmat încă o dată că e un mic lider atunci când se simte sprijinit, încurajat. Nu se sfiește să ia microfonul și să vorbească la un eveniment de familie sau la un eveniment public, nu se sfiește să țină un atelier ad-hoc în parc în care să îi învețe pe copii cum să modeleze dinozauri sau să facă origami.

Generația Alpha

Auzim în ultima vreme vorbindu-se despre generația Z și deja se vorbește despre generația Alpha. Devine tot mai evident faptul că e nevoie de o cunoaștere serioasă a caracteristicilor generale ale acestor generații de copii tocmai pentru a-i putea înțelege, pentru a fi alături de ei și a ne integra în lumea lor. Da, e nevoie ca noi să ne integrăm în lumea lor și nu să ne chinuim să îi băgăm pe ei într-o cutie mult prea strâmtă care a fost lumea noastră.

Atunci când un copil de nici doi ani accesează aplicații pe tabletă sau telefon cu naturalețea cu care noi ne jucam cu pietricele în pământ, devine evident faptul că aceea e lumea lor și că ei s-au născut deja adaptați la lumea asta în care noi încă ne căutăm echilibrul. Vorbesc în primul rând  de generația mea, părinții aflați în jurul vârstei de 40 de ani, care venim din epoca televizoarelor alb-negru și a privațiunilor de tot felul, de la nevoile de bază și până la cele privind stima de sine și curajul de a spune ce gândești.

Copiii mei nu se sfiesc să îmi spună că nu le place tonul cu care le vorbesc, că nu le-a plăcut cum m-am comportat într-o anume situație sau chiar că nu m-am îmbrăcat tocmai potrivit pentru evenimentul la care urmează să mergem. Dar, la fel de bine, nu se sfiesc nici să îmi spună că le place ceea ce fac, să îmi mulțumească pentru că îi sprijin, să îmi spună de o sută de ori pe zi că mă iubesc.

Copiii de azi au o voce ce se face tot mai auzită pe toate canalele de comunicare: prin viu grai, in social media, în întâlnirile dintre ei, chiar și în parlament sau guvern.

Dintre acești copii se vor ridica viitorii lideri, dintre acești copii se vor naște viitorii cercetători, din visul unui copil se va zbura mâine în spațiu sau se va inventa teleportarea.

Eu cred că e timpul ca noi să înțelegem și să acceptăm că lumea în care trăim e a lor, că noi suntem în lumea lor și că nu îi mai putem ține cu forța în lumea în care am crescut și ne-am educat noi.

Cum comunicăm cu generația Alpha astfel încât să vorbim aceeași limbă?

Este ceea ce își propune să aducă în atenția publicului  Conferința Națională de Parenting
”Părinți și copii”, care se va desfășura la Iași, pe data de 13 aprilie 2019, în Sala ”Eminescu” a
Hotelului Traian, în intervalul orar 9.30-17.00.
Subiectele, la fel de incitante ca și provocările ridicate de copiii Alpha, vor face referire la:
conectarea emoțională în era digitală; efectele relațiilor de cuplu asupra copiilor din Generația
Alpha; parenting în situații de criză; rolul tatălui în viața copiilor Alpha etc.
Aceste subiecte vor fi abordate de Irina Nichifiriuc – specialist în parenting, mamă a 3 copii
Alpha; Ioana Codreanu – psiholog, mamă a 2 copii Alpha; Raluca Munteanu – antreprenor,
mamă a 4 copii Alpha; Crina Coliban – specialistă în nutriție, mamă a unui copil Alpha; Robert
Diaconeasa – blogger Baby Cool, tatăl unui copil Alpha, precum și de alți invitați surpriză.
Moderator: Izabela Marinescu, jurnalist, realizatoarea emisiunii ”Parenting XXI”, de la Canal 33.
Dacă studiile de specialitate relevă faptul că Generația Alpha va avea cea mai mare speranță
de viață din istoria omenirii – 140 de ani – și că se pregătește să practice meserii care încă nu
există, dar vor apărea vertiginos, în pas cu ritmul de dezvoltare a noilor tehnologii, cunoașterea
modului de interconectare și interacțiune a părinților Generației Millenials cu copiii lor din
Generația Alpha devine imperativă.
Conferința este organizată de comunitatea Mamprenoare, a mamelor antreprenor din România.
Biletele se pot achiziționa online, de pe site-ul www.mamprenoare.eu

 

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: