Vacanta in Brasov – locuri de vizitat (II)
Vacanța noastră la Brașov a venit ca o gură de oxigen de care aveam nevoie pentru a ne reobișnui cu România după întoarcerea din America. Deși în iarnă ne făcusem planuri că vom pleca în Grecia sau poate în Turcia, pandemia ne-a schimbat planurile lăsându-ne de fapt fără nici un plan. Dar pentru că un an de zile am visat la cafeaua bauta cu prietena mea din Brasov, ne-am oferit aceasta bucurie.
Mă uit pe grupul de FB, What do you see from your window, și rămân foarte plăcut surprinsă de entuziasmul și interesul pe care îl stârnesc imaginile din România în rândul celor din alte țări. Cumva ne face să conștientizăm că avem o țară frumoasă ce merită văzută și că acum e momentul să ne promovăm mai mult minunățiile de aici. Din păcate infrastructura lasă de dorit, drumurile sunt așa cum știm cu toții, dezinteresul autorităților pentru monumentele istorice este strigător la cer. Dar oamenii sunt cei care compensează cum pot aceste neajunsuri.
În articolul anterior despre vacanta in Brasov, v-am povestit despre o posibilitate de cazare in apartamente ce oferă condiții extraordinare pentru călătorii ce ajung in acest oraș. Iulia este sufletul acestei afaceri și sunt convinsă că orice dorințe ați avea, ea va veni în întâmpinarea lor. Este unul din acei oameni pe care după ce i-ai întâlnit nu îi mai poți uita.
Brașovul este un oraș foarte ofertant din punct de vedere turistic, fie că stați o zi, un weekend sau o săptămână, cu siguranță veți petrece din plin timpul în natură admirând frumusețile acestui oraș.
Consemnez aici câteva din locurile în care am ajuns noi.
Pietrele lui Solomon
Pietrele lui Solomon se află în partea nord-vestică a Masivului Postăvarul, între Muntele Tâmpa și rezervația naturală Stejerișul Mare, fiind străbătute de râul Valea cu Apă (cunoscut de localnici sub denumirea de râul Solomon), un afluent al râului Șcheiu.
Legenda spune că numele acestor stânci vine de la un rege maghiar, Solomon, care în fuga lui de urmăritori, ar fi sărit cu calul peste valea ce străbate cele două stânci, regele scăpând cu viață, iar dușmanii săi căzând în prăpastie.
Noi am poposit foarte puțin acolo, dar destul cât să vedem amenajarea locurilor de recreere pentru cei ce ajung în zonă și destul cât să zburde copiii, să se cațere pe stânci și pe pietre, spre neliniștea mea, desigur. E o zonă perfectă în care să îți petreci o după-amiază întreagă.
Lacul Noua – Brasov
Deși vremea ne amăgea cu ploaie și soare, fiind duminică, am plecat să vedem și Lacul Noua. Auzisem că de obicei e o zonă de agrement destul de aglomerată dar ploaia a făcut ca lumea să nu aleagă tocmai acest loc în acea duminică, așa că eu una m-am bucurat foarte mult.
Lacul de agrement, înconjurat de munți, având o mică insulă în mijloc, pe care se poate ajunge pe un podeț, oferă o priveliște absolut minunată. Munții aburind pe fundal din cauza ploii, abundența vegetației și grupul de rațe de pe lac ne-au făcut tuturor mare bucurie. Împreună cu parcul Lacul Noua formează una din cele mai frumoase zone de agrement din Brașov.
Pe Tampa
Dacă ai chef de o plimbare mai lungă și de respirat muntele, dar nu ești pregătit pentru un traseu complicat și mai ai și copiii după tine, o plimbare pe Tâmpa pe cel mai ușor traseu este exact ce ai nevoie. Urcușul pe trepte este destul de ușor dar e bine să ai încălțăminte adecvată, să ai apă cu tine și să fii pregătit să faci multe poze. Priveliștea pe care o oferă Brașovul, cu acoperișurile roșii ale caselor și cu turlele bisericilor, te va face să te oprești des pentru a face fotografii.
Nu eram foarte siguri dacă drumul pe care am pornit de pe Aleea Brediceanu este unul bun, dar câțiva tineri ne-au spus că sus ne așteaptă un restaurant cu cafea și apă, așa că nu am mai ezitat și am mers mai departe. Copiii au fost foarte încântați să își consume energia în timp ce eu priveam cam îngrijorată panourile pe care se spunea că zona este habitat natural pentru urși, râși, vulpi și alte vietăți. Din fericire nu ne-am întâlnit cu nici una din ele.
Strada Sforii
Următorul obiectiv, după Tâmpa, a fost Strada Sforii. Mai fusesem pe strada asta cu cinci ani în urmă și îmi doream mult să o arăt și copiilor.
Drumul până acolo e destul de scurt și oferă destule alte frumuseți de observat și admirat: străzile pietruite, ferestrele cu jardiniere pline cu flori, porțile bogat ornamentate.
Am regăsit Strada Sforii mult mai colorată decât mi-o aminteam, cu ferestrele încadrate de desene ce creează iluzia de 3 D, cu soarele strecurându-se plăcut printre zidurile caselor.
Strada, lunga de aproximativ 80 m si lata de pana la 1,35 m, a fost și este în continuare locul ideal pentru îndrăgostiți, legenda spunând că de fapt asta și era în evul mediu, un loc în care ei să se ascundă de părinți. Este de asemenea și locul de văzut obligatoriu când ajungeți în Brașov, locul în care să vă lăsați imaginația să dea naștere la tot felul de poze cu sigla orașului pe fundal.
Piața Sfatului vine firesc în continuarea plimbării, putându-vă răsplăti pentru drumeție cu o înghetată handmade la Good Food Coffe&Bakery. Eu sunt foarte selectivă când vine vorba de înghețată așa că m-am bucurat enorm să găsesc una despre care să spun că e perfectă pentru gustul meu.
Piata Unirii si Prima Scoala Romaneasca
Un alt loc plăcut ochiului și încărcat de istorie este Piața Unirii. Aici se găsește și Prima Scoala Românească aflată în interiorul Bisericii Sfantul Nicolae, din cartierul istoric Scheii Brasovului.
Am petrecut câteva momente relaxante acolo, copiii au hrănit cu entuziasm porumbeii, am făcut nenumărate poze și ne-am bucurat de o atmosfera locului.
Brasovul e un oras de care te indragostesti si la care revii mereu cu drag. Abia asteptam sa mergem din nou si sa vedem ce alte frumuseti ne dezvaluie.