Jurnalul lunii februarie 2025 cu bucurii și griji

Deși dimineață, când m-am trezit, pe fondul evenimentelor din seara precedentă de peste ocean, mi-am zis că nu mai are nici un rost să consemnez eu micile mele evenimente, am decis că tocmai de aceea are rost.

Așa cum îmi învăț copiii că orice mică realizare, fie și să își facă un pat sau ceva de mâncare, se consemnează în mintea lor ca o victorie, așa încerc și eu să mă țin de ceea ce îi îndemn pe ei. 

De obicei luna februarie era o lună pe care o simțeam apăsătoare, fără proiecte și entuziasm. Dar anul ăsta a fost altfel.

 

Sănătate și mișcare

Luna asta am fost chiar bine pe plan fizic și asta mă bucură. Am trecut cu bine și peste un început de răceală, după două zile de gât iritat și semne că ar putea fi mai grav, corpul meu și-a făcut datoria și a luptat cu virușii, ajutat de Vit C și alte suplimente. Am avut energie și stare bună cât să duc la îndeplinire tot ce am avut de făcut.

Cu mișcarea nu m-am mobilizat să fac ceva constant, dar îmi dau voie să mai hibernez o vreme.

 Reușite

Am citit trei cărți, am călătorit, am ieșit, am participat la evenimente, am terminat cu bine sesiunea și simt că îmi intru în ritm.

Am meșterit mărțișoare pentru colegele lui Horia, deși inițial nu aveam nici o inspirație și dorință să o fac. Dar lui i-a adus bucurie și asta e tot ce contează.

Am publicat articolul despre premenopauză pe care anul trecut nu am putut să îl scriu. Îl consemnez ca reușită pentru că multe femei s-au regăsit în ce am scris, am primit multe mesaje și telefoane de mulțumire, femeile mi-au împărtășit ce simt și ele și m-au încurajat cele care au trecut de această etapă.

Cărți citite

Mă bucur că și luna asta am reușit să citesc câteva cărți care mi-au plăcut.

Cină la Roma – istoria lumii într-o singură carte

Este o carte pe care mi-a adus-o una din cititoarele mele și am fost curioasă ce legătură este între o cină și istorie.

Aparent este despre savoarea bunătăților italiene.
In realitate e o carte de istorie in toata regula. De cand studiez istoria la facultate se pare ca mă urmareste si in lecturi.
“Nu este corect sa afirmam ca mâncarea este trecătoare, in timp ce marmura si drumul pietruit țin o veșnicie. Istoria este prezenta si in mâncare, poate chiar mai pregnant…Sunt convins ca mâncarea deține potențialul de a povesti o alta istorie, vorbind despre locurile din care provenim, despre modul de viată si despre ce ne-a motivat si inspirat. “
Fix cum am studiat la Preistorie.
Noroc ca nu sunt pofticioasa si pot citi linistita despre mancare la orice ora, fie ea si italiana 🙂 .
Mai degraba mi se deschide apetitul pentru calatorii. Chiar imi doresc sa vizitez Italia la un moment dat, fie si un colțișor de Italie.

Castelul din orașul meu de Ioana Bâldea Constantinescu

Mi-a plăcut mult cartea asta. E plină de metafore duioase, deloc forțate, este o carte pe care o simți cu toate simțurile. Da, exact așa. Pentru că transmite prin desen, prin muzică, prin poveste, prin miros, prin descrieri. Este istorie trăită de noi toți, istorie despre care unii am știut mai mult sau mai puțin.
Este istoria unui București de altă dată, a unui oraș demolat. Este istoria satelor părăsite din Sibiu, a sașilor dezrădăcinați. Sunt poveștile a trei generații împletite. Este istoria personală a succesului profesional și a neîmplinirii personale, a alegerilor făcute la tinerețe cu consecințe și regrete pe toată viața.
Am participat și la un club de lectură în care a fost discutată cartea, într-un cadru intim și frumos într-o cafenea din Sibiu, Cafe des Artes.  Îmi place să-mi colorez viața cu astfel de mici evenimente în cursul săptămânii.

Maniunea de Narine Abgarian

Citisem Simone și Din trei au căzut trei mere scrise de această autoare și le recomand mereu cititorilor mei de la bibliotecă.
Dar Maniunea e ca o respirație în nebunia vremurilor noastre, o variantă de a ne aminti de vremurile pe care le-am trăit. Văzute prin ochii de copil chiar și acele vremuri aveau farmec.
E povestea a două fetițe, autoarea și prietena ei, la vârsta de 10 ani, când magia încă exista, când adulții erau importanți în viața lor, când dincolo de lipsurile materiale exista curiozitatea și aventura, când comunitatea era cu adevărat ca un scut împotriva oricăror greutăți ale vieții. Am râs cu lacrimi citind cartea asta, am împărtășit cu Horia fragmente din carte și am râs împreună.
Mi-a plăcut mult citatul din finalul cărții:
”Îmi voi aminti mereu de acel iunie cu cerul dens al nopții peste Adler, de străzile sale pline de viață, de zilele în care eram cu toții împreună și nimănui nu-i păsa dacă erai georgian sau rus, evreu, ucrainean sau armean și ni se părea că va fi mereu așa și că această prietenie nu se va sfârși niciodată….Nu vă îndemn la nimic. 
Vă rog doar să vă opriți o clipă și să vă amintiți cât de minunat este să fim prieteni. 
Așa ar trebui să fie acum. Și mâine. Și poimâine. Întotdeauna.” 

Călătorii

Luna februarie e despre zăpadă de câțiva ani încoace.

Am plecat să o găsim la Păltiniș, a fost cu aventuri și peripeții.

A fost o ….experiență 😀.
❄️Dante era pregatit sa se tăvălească in mormanul de zapada. Doar mental, ca la haine s-a îmbrăcat ca de plimbare in centru 😀. Abia a fost convins sa puna ceva pe cap.
❄️Horia a crezut ca zapada e o chestie pufoasa si calda iar datul cu sania e o alunecare pe tobogan. Pentru ca de doi ani de zile n-a mai avut experiente iernatice si a uitat cum e.
A mârâit non stop ca e frig, ca nu îi place, ca i-au înghețat mainile in mânușile noi, speciale pentru zapada.
❄️Eu m-am bucurat de peisaj, de atmosfera de vacanta din jurul pârtiei. M-am amuzat si analizat cum de doi frați pot fi atat de diferiți ca fire:
– unul se arunca cu capul inainte in orice aventura ce implica mișcare
– celalalt face calcule matematice inainte sa facă orice mica mișcare mai altfel decat mersul obișnuit pe asfalt.
❄️De multe ori noi, părinții, ne învinovățim ca nu facem lucrurile bine, ca greșim, dar uitam ca copiii nostri sunt ființe unice, cu personalități diferite si tot ce avem de făcut e sa ii ghidam potrivit firii lor, nu șabloanelor noastre.
A doua zi a nins și în Sibiu.
Ocazie cu care i-am cumpărat lui Horia ceva haine de zăpadă.
Și pentru că tot avea haine și venea vacanța, am plecat la București, unde a nins mai mult și ne așteptau parcurile.
Călătoria cu trenul a fost și ea de neuitat. La un moment dat s-a umplut vagonul de fum, am coborât în câmp la 9 seara. Ca de obicei nimeni nu zicea nimic, cei de la CFR erau aroganți și neprietenoși, deși trenul era plin de copii veniți din vacanța de schi. Până la urmă ne-am urcat înapoi și am ajuns cu bine la București.  
Poate cu ani în urmă (cum e descris și în cartea Maniunea și cum e și în amintirile mele de călătorii din copilărie, cu mijloace improprii de transport) asta era normalitate. Dar în zilele noastre, când cică avem inteligență artificială și trenuri de mare viteză în lume, evenimente ca acesta și reacție zero din partea celor responsabili sunt de neadmis. 
Bucureștiul ne-a așteptat cu nămeți de zăpadă pe străzi cum nu am mai văzut de câțiva ani, cu ger și țurțuri, dar cu atmosferă plăcută. Ne-am bucurat de plimbarea în Cișmigiu, de vizita în câteva magazine, de întâlnirea cu oameni dragi.
Ca de obicei mi-a plăcut să călătoresc alături de copilul meu, să îi ofer amintiri și experiențe alături de mine. 
Mereu consider că o călătorie aduce beneficii, oricât de provocatoare sau de obositoare ar fi. Ieșirea din rutină ajută mintea și trupul.
Cum a zis Horia așa de frumos, călătoriile ne ajută să trăim mai mult pentru că fiecare experiență nouă înseamnă că timpul se dilată și îl trăim mult mai intens. 
Am fost într-un magazin de produse vintage, Vintagelady.ro și mi-am plimbat ochii și mâinile printre bijuterii și accesorii din alte vremuri, m-am întrebat cum arătau și se purtau femeile acelor timpuri, am admirat broșe și cercei. Mi-am achiziționat și un ceas (nou de data asta) care să îmi fie amintire de la această ieșire.

Bucurii 

Una din bucuriile lunii este că am acum o cană personalizată de cafea. Este modelată de către Eva Art după un desen de al meu inspirat și din creațiile atelierului.

Familie

Am avut o lună liniștită pe planul ăsta. M-am bucurat împreună cu soțul meu de o cină în oraș pentru a sărbători Valentine’s Day. Prima noastră cină împreună cu această ocazie a fost cu 19 ani în urmă. Apoi au venit copii și nu am mai avut ocazia să ieșim doar noi. A fost o seară plăcută, cu mâncăruri delicioase, la un local intim și frumos din Sibiu, Casa Grinda. Îl recomand. Apoi o plimbare liniștită prin centru și recunoscători pentru seara trăită.
Vremurile
Cand eram mica eram convinsa ca oamenii mari știu ce fac, ca cei ajunși in funcții de conducere sunt oameni destepti, pe care te poti baza.
Abia la maturitate am început sa vad ca nu e așa, ca oameni cu caractere mici si orgolii mari ajung sa ia decizii importante, ca exista adulti cu comportamente de copii mici.
Cam la asta asistăm în aceste zile pe plan politic la nivel mondial, nu doar la nivel de țară.  Nu aș fi crezut că vremurile vor fi atât de instabile, în condițiile în care se vorbește tot mai mult despre dezvoltare personală, spiritualitate, vindecarea rănilor și psihologie. Din păcate deciziile le iau niște copii chiar dacă aparent sunt ajunși la vârsta înțelepciunii. Poate ar fi mai bine să ne întoarcem la organizațiile tribale și Sfatul Bătrânilor să fie cu adevărat Sfatul Înțelepților?
Să ne menținem sănătatea mentală așa cum putem!

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

4 thoughts on “Jurnalul lunii februarie 2025 cu bucurii și griji

  • March 3, 2025 at 10:29 am
    Permalink

    Doamne, februarie a fost ca un carusel emotional pentru mine, parca nu-mi vine sa cred ca a trecut. Privind in urma, parca a fost doar un ianuarie foaaaaarte lung!

    Reply
    • March 4, 2025 at 7:41 am
      Permalink

      Sper sa fie macar incepand din martie mai bine pentru tine, sa mai infloreasca starea de spirit.

      Reply
  • March 5, 2025 at 7:31 am
    Permalink

    Ai avut o luna februarie plina de bucurii si iti doresc ca si luna martie sa fie la fel de bogata.
    Am notat cartile recomandate pe lista cu ceea ce doresc sa citesc.

    Reply
    • March 5, 2025 at 8:11 am
      Permalink

      Asa este: a fost o lună bună.
      Mă bucur să fiu inspirație cu cărțile citite.

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: