O cauză în care cred – spații moderne pentru joacă și recreere

De când am devenit mamă am început să privesc lumea din jurul meu parcă cu alți ochi decât înainte. Atunci când ai copii ești mult mai atent la mediul în care vor crește, se vor educa și vor trăi urmașii tăi.

Dacă acum 9 ani, când era primul meu copil mic, nu mi se părea că parcurile în care mergeam erau necorespunzătoare, în ultimii ani am început să deschid mai mult ochii, să călătoresc mai mult, să mă documentez mai mult despre cum ar trebui să arate un loc de joacă pentru copii care să se încadreze în standarde moderne de igienă dar și  de recreere. Imediat ce am născut al doilea copil am constatat că pe rețelele de socializare mulți părinți vedeau lucrurile ca și mine dar, dintr-o inerție ce ne-a ținut ani de zile pe loc, nu reacționa nimeni.

Exasperată de mizeria din parcuri , de mucurile de țigări și paharele de plastic ce acoperă fiecare centimetru pătrat din spațiile destinate jocului copiilor, am început să mobilizez câteva  mămici pentru a schimba un pic lucrurile.

Am mers în audiență la primărie, am inițiat o petiție online (pe care vă invit și pe voi să o semnați), am discutat absolut cu fiecare părinte din parc cu care am interacționat despre ceea ce ar putea face fiecare pentru ca lucrurile să se schimbe.

În primul rând fiecare dintre noi putem avea mai mare grijă la ceea ce lăsăm în urma noastră: resturile alimentare și ambalajele să fie puse la cosurile special amenajate, să se fumeze doar în locurile special amenjate. Din păcate la noi în oraș nu există astfel de locuri iar părinții care vin cu copiii în parc uită parcă de faptul că nu e firesc să fumeze alături de copiii lor.

În al doilea rând cu toții ne putem uni si merge în audiență la primărie. Dacă din fiecare cartier ar merge în fiecare lună câtiva părinți eu cred că în câteva luni vocea părinților se va face auzită și autoritățile locale nu o mai pot ignora.

Există acum o mulțime de oferte și modele care mai de care mai creative și mai moderne pentru a amenaja spații de recreere și distracție nu doar pentru copiii mici ci și pentru adolescenți sau chiar adulți. M-am documentat ore întregi pe internet și am înțeles cât de  în urmă suntem noi cu cele câteva leagăne și tobogane ce se găsesc prin parcurile noastre.

Eu cred că este foarte important si felul în care își petrec timpul adolescenții, felul în care sunt atrași în natură și în care sunt educați să respecte spațiul în care trăiesc. Am scris un articol despre motivul pentru care cei tineri nu respectă locurile de joacă în care au crescut. Atâta vreme cât ei nu se regăsesc acolo și nici amintirile lor nu sunt decât de genul: nu pune mâna, nu te duce acolo, vezi că e mizerie acolo, tinerii nu vor respecta acele locuri.

Poate nu m-am priceput eu să fac o campanie mare pentru această cauză în care cred cu tot sufletul, poate nu am fost eu omul care să aibă putere de convingere asupra unei mase mari de oameni, dar sunt convinsă că acel puțin pe care l-am făcut și continui să îl fac reprezintă o schimbare în comunitatea mea. Eu  cred că este foarte important să ne creștem copiii într-un mediu adecvat, modern, potrivit vremurilor noastre. Cred că și copiii noștri au dreptul să se bucure de o educație similară cu cea a copiilor din alte țări, să se bucure și ei de acealeași facilități de care se bucură copiii din lumea întreagă.

De asemenea uităm și un alt aspect: parcurile și locurile de agrement nu sunt și nu trebuie să fie destinate doar copiilor. Oamenii de toate vârstele au dreptul să își petreacă timpul liber într-un mod plăcut, sportiv, recreativ, propice socializării. Prea mulți vârstnici își petrec timpul doar stând în casă, negăsindu-și locul în parcurile și locurile în care sunt amenajate câteva bănci. Ar trebui un proiect de urbanism care să aibă în vedere fiecare categorie de vârstă, nu doar prichindeii.

Cu fiecare an ce trece sper ca aceste schimări să apară și sper ca această pledoarie a mea să aibă și ea o contribuție.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018, la proba sponsorizată de brokerul de credite – AVBS Credit:  compania de intermedieri credite bancare numărul 1 în România, după cifra de afaceri, în topul companiilor cu capital 100% românesc, în domeniul brokerajului bancar. Visează… Obține cu AVBS!

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: