Crăciun românesc cu Beciul Domnesc și oameni dragi
Crăciunul este acel moment din an care aduce familiile împreună. Este momentul când magia se întâmplă chiar și oamenilor mari. Crăciunul este acel moment din an când ne aducem aminte de tradiții, de bucate specifice anotimpului de iarnă, când nu mai ținem așa de mult cont de diete sau de calorii.
Pentru că bucuria de a fi împreună, veselia și poveștile din jurul mesei de Crăciun fac să ardă caloriile, ne fac să ne simțim atât de bine încât parcă nu ne-am mai ridica de la masa plină de bunătăți.
Sunt însă și situații în care familia de sânge nu îți este aproape. Sunt situații când părinții, bunicii, verișorii sau nepoții, frații sau surorile sunt departe. Sunt situații când la masa de Crăciun se adună nu neapărat familii, ci doar oameni. Prieteni sau cunoscuți, amici sau persoane pe care abia atunci le întâlnești pentru prima dată.
În ultimii ani cam așa au fost sărbătorile de Crăciun pentru mine și familia mea, respectiv soțul și copiii. Am petrecut Crăciunul cu oameni veniți de departe, oameni de naționalități diferite. S-a vorbit și engleză și spaniolă și franceză și indiană și alte vreo două limbi.
S-au ascultat colinde din toată lumea, s-a cântat, s-au jucat jocuri, s-au depănat povești și amintiri. Copiii au făcut ochii mari și au asimilat povești din toată lumea.
Dar ceea ce a fost comun acestor sărbători de Crăciun a fost de fiecare dată mâncarea tradițională românească.
Chiar dacă fiecare a contribuit cu câte ceva la masa de sărbătoare, sarmalele, cozonacul, salata de Boeuf, cârnații și răciturile au fost de fiecare vedetele.
Fiecare popor se mândrește cu obiceiurile sale culinare, fiecare popor are ceva specific pe care îl oferă atunci când are invitați la masă.
Bucuria de a găti împreună, bucuria de a oferi din tradițiile culinare ale poporului nostru atinge apogeul la mesele de sărbătoare.
Eu una trebuie să recunosc că îmi place foarte mult să mă mândresc cu sarmalele pe care le fac. Tocmai pentru că e ceva deosebit, obișnuiesc să le fac doar la sărbători. Dar mai ales de Crăciun. Îmi place să ofer sarmale, să iau cu mine o porție generoasă pe care să o ofer oaspeților atunci când nu sunt eu gazda petrecerii. De fiecare dată sarmalele au fost bine primite, apreciate, devorate chiar. Amestecul meu secret de condimente, procesul de fierbere lentă, le fac cu totul speciale în fiecare an.
La fel de mândră sunt și de cozonacul pe care am învățat să îl fac în ultimii ani. Deși este un produs tradițional nu tocmai ușor de făcut, prefer să îl fac eu decât să îl cumpăr. Toată acea căutare a ingredientelor, magia care se petrece de fiecare dată prin combinarea lor, emoția în fața cuptorului cu mereu îngrijorările dacă vor crește suficient, dacă vor fi suficient de copți, nici prea rumeniți nici prea albi, fac parte din farmecul pregătirii mesei de Crăciun.
Dar ceea ce unește toate aceste bucate tradiționale este întotdeauna vinul. O masă tradițional românească de Crăciun care nu este însoțită de un vin potrivit parcă nu are farmec.
Dar nu orice vin se potrivește. Vinurile de la Beciul Domnesc fac parte din familie și ne sunt mereu alături la fiecare ceas de sărbătoare.
Cabernet Sauvignon este un vin roșu cu note de coacăze și vișine, ideal pentru carne roșie și vânat, prin urmare foarte potrivit cu cârnații și preparatele din carne specifice. Un pahar de Cabernet Sauvignon ne amintește de podgoriile însorite ale Vrancei, de locul de origine unic în țară, unde se întâlnesc granițele dintre Muntenia, Ardeal și Moldova – un adevărat “triplex confinium”.
De fiecare dată oaspeții noștri din alte țări au fost încântați și au savurat cu plăcere combinația de bucate și vin aromat, dulciuri tradiționale românești și vin de calitate. Pentru că vinurile Beciul Domnesc se potrivesc atât mâncărurilor tradiționale cât și deserturilor.
Masa de Crăciun este în fiecare an memorabilă, fie că o petrecem alături de familia noastră, fie că o petrecem alături de prieteni cu care ne simțim ca într-o mare familie. Pentru că sărbătoarea e în primul rând o stare de spirit, nu doar un obicei de bifat în parcursul unui an calendaristic.
Articol scris pentru Super Blog 2024.