1 Iunie – copilarie, ganduri de mama, patru ani diferiti

Am adunat aici câteva din postările ultimilor ani din data de 1 iunie. Sper într-o lume mai bună pentru ei, pentru copiii noștri, o lume care să fie după imaginația și bunătatea lor.

Copilărie

1 iunie 2019 – Brăila
A fost un fel de rămas bun de la orașul Brăila, de la viața așa cum o știam. O amintire frumoasă acea zi.

Copilaria e o tara fara granite

1 iunie 2020 –  America
Zile agitate pentru noi, vremuri agitate pentru America. E ziua copilului azi si ma gandesc la viitor privind copiii mei si copiii din jur.
Ceea ce am trait noi aici, anul acesta, ar fi minunat sa se intample in toata lumea asta. Copiii nu se intreaba intre ei, cand fac cunostinta, din ce tara sunt, nu se uita la culoarea pielii sau a ochilor, la haine sau la limba.
Copiii se intreaba cel mult cum se numesc si apoi intra in joc.
Copiii vorbesc limbajul universal al copilariei si al jocului.
Copiii respecta reguli vechi de cand lumea, fara guverne si fara legi.
Copilaria e o tara fara granite.
Sa ne dorim ca viitorul construit de copiii nostri sa nu respecte regulile noastre strambe, sa nu mai tina cont de prejudecatile noastre.
La multi ani, copii!

Să ne tratăm copiii cu respect!

1 iunie 2021 – București
Mi s-a spus de mai multe ori, in ultima vreme, ca se vede cat sunt de fericiti copiii mei, ca sunt crescuti liber. Pentru mine asta inseamna copilaria. Iar eu le sunt recunoscatoare ca am putut sa fiu din nou copil, prin ei, ca am putut sa vad ca copilaria poate fi si asa. Dimineata m-a sunat mama sa imi spuna La multi ani! M-am simtit si eu, din nou, copilul mamei mele. Copiii au fost impresionati si au inteles ca, si daca vor creste, tot copiii mei vor fi.
Copilaria e frumoasa. Dar si grea. Desi pare usoara. Desi pare ca e doar joaca. Nu e asa.
Copiii nostri au multe ganduri. Poarta cu ei multe intrebari, framantari, nesigurante.
Sa ne facem timp sa-i intrebam, sa-i ascultam, sa-i mangaiem. Mie asta mi se pare prioritate. Sa nu le ignoram lacrimile. Sa nu minimizam trairile lor. Sa nu le mai zicem ca sunt mici si nu inteleg. Sa ii tratam cu respect. Sa ii ascultam mai mult. In graba noastra de adulti mai gresim. Uitam sa le fim aproape.
Sa ne cerem scuze, sa recunoastem ca am gresit, sa recunoastem ca nici noi nu le stim si nu le putem pe toate e cea mai buna cale spre a comunica cu ei, spre a le arata respect.
Sa mai punem deoparte mastile de oameni mari si sa redevenim copii alaturi de ei nu doar azi, de 1 iunie!
Sa facem un efort si sa ne amintim ce simteam, ce ne doream noi cand eram copii! Mi-as dori sa vad cum copiii sunt tratati cu respect in mult mai multe circumstante. Sa le fie bine tuturor copiilor!

Recomandări de cărți pentru părinți în folosul copiilor

De ziua copiilor mei le fac cadou câteva cărți pe care le voi citi eu și tatăl lor.
Cel mai frumos cadou pentru copii e un părinte care îi înțelege, acceptă, un părinte echilibrat emoțional și care caută zi de zi să îi vadă.
Sunt reduceri acum la o serie de cărți din care o parte am citit, pe vremea când în România încă nu se auzise de unele concepte. M-au ajutat enorm să înțeleg că un copil nu are nevoie doar de mâncare, haine și acoperiș, că educație nu înseamnă să punem niște cunoștințe în mintea lor fără a le mai da lor voie să aibă propria viziune și înțelegere asupra lumii.
Faceți-le cadou copiilor voștri cunoașterea pe care o luați voi din cărți, terapie, workshop-uri, orice altă formă vă e la îndemână!
E un cadou mai durabil și de folos decât orice jucărie sclipitoare și scumpă.
Găsiți aici descrierea cărților:

Învatam sa fim parinti odata cu nasterea copiilor

1 iunie 2022 – Sibiu
Cand le-am aratat copiilor lista de optiuni pentru 1iunie, au ales amandoi: mergem la cavaleri.
A fost cea mai buna alegere. Natura, jocuri, miscare, priveliste de pe platoul Bisericii Fortificate Cisnadioara.
Fara trafic, aglomeratie si alte nebunii.
Doar niste tineri pasionati de alte vremuri. I-am mai intalnit prin Sibiu.
In poze sunt doi copii care se distreaza si se bucura de ziua lor, doi parinti incantati de bucuria lor.
Adevarul, insa, este ca pana am iesit din casa, pana am ajuns, a fost cu cantec, provocari, butoane apasate, reprosuri, copil mare adolescent ce inca nu stie sa comunice eficient, doi copii cu limbaje de iubire diferite.
In final am impacat si copilul mic, si copilul mare, ne-am relaxat si a iesit de minune.
Invatam in fiecare zi sa fim parinti mai buni pentru copiii nostri, invingem demoni interiori, ne uitam la ce merge si ce mai trebuie reglat.
Crestem odata cu ei, invatam sa fim parinti odata cu nasterea lor.
Sa fim atenti la copiii nostri in fiecare zi! Usor nu le e nici lor.
La multi ani tuturor copiilor!

Vavaly

Scriu de peste 10 ani pe blog, promovez oameni, idei și frumos, mă bucur de viață, îmi place să mă joc iar din această joacă să ofer și altora inspirație. Dacă sunteți în căutare de creator de conținut, obiecte decorative sau bijuterii cu perle, eu sunt aici pentru voi. Ma gasiti si pe Vavalyart pe Facebook, Vavalyart si Vavaly pe Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: